Hvordan gjøre det- jo det er enkelt:
Ta en prøve av mesken med en teskje(uten bygg partikler) og legg en liten dam på et hvitt underlag. Jeg bruker porslensvasken, men bruk gjerne et tefat e.l. Legg et par dråper Jod-tinktur kant i kant med prøven slik a de to væskene blander seg og observer hvilken farge Jod-tinkturen får.
Hvordan analysere resultatet- og her er utfordringen....
Jeg fikk dette demonstrer av Vincent Fleck fra bryggeribyggerene "Brauhaus Austria" og med et halvt øye konstanterte han at mesken måtte stå 10 minutt lengre. Har selv prøvd dette men er alltid noe usikker på resultataet. Så lenge jeg ser fargen blått/grønt i prøven så mesker jeg videre.
Dette er sakset fra Homebrewtalk sin wiki:
"Blue-black indicates the presence of native starch (amylose); deep mahagony/red-brown evidences gelatinized starch (amylose fragments and large a-limit dextrins), faint red simple a-limit dextrins. A faint mahagony to violet-reddish reaction denotes a mix of small dextrines. Total mash saccrification (a solution of some small a-limit dextrins with maltotriose, maltose and simple sugars) causes no change in the yellow color of iodine"
Her er to filmsnutter som visualiserer prosessen, den første en test som viser at det er mye stivelse igen i prøven,
den siste som viser en prøve med ingen/lite stivelse:
Hmm så jo veldig likt ut som den jod testen som brukes på tallerkener på storkjøkken for å sjekke når de må bytte ut gammelt dekketøy. Bortsett fra at jeg tror de i storkjøkken sjekker for proteiner og ikke stivelse.
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.