Jukseark for vannjustering inkl. norske navn

Kevin Bodi

Norbrygg-medlem
Da jeg skulle justere vann ved forrige bryggedag begynte jeg å knote veldig med vannjusteringer da kalkulatoren jeg brukte kalte tilsetningstoffene for andre ting enn hva de jeg hadde foran meg het og jeg ble mer og mer forvirret da noen stoffer hadde 3, 4 eller til og med 6 forskjellige navn! Det endte med at vannet var varmet klar til mesking før jeg i det hele tatt hadde målt opp noe og jeg hoppet over hele vannjusteringen.

Jeg bestemte meg for å lage et jukseark som samlet alle stoffene som enten var i vannjusteringskalkulatoren eller i boden min med de ulike betegnelsene og egenskapene de har. Etter at jeg lagde listen, tenkte jeg at jeg likesågodt kunne dele denne med dere.

Jukseark for vannjusteringer inkl. norske navn:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DJ5qig3rdbk5orWQBacOnPfHmuIa627MjLvaXrtfLkM

Hovedmotivasjonen med listen er å kunne slå opp i stoffer fort og være sikker på at man har funnet det riktige stoffet. Det kan hende det er noen feil og mangler i informasjonen om egenskapene så lag gjerne en kopi og dele den her hvis du får gjort den bedre. Del gjerne også hvis du vet om en eksisterende ressurs som gjør akkurat dette. Rekkefølgen på listen kan også virke litt tilfeldig nå, men det er den samme som den man får i BrewFather.
 
Da jeg skulle justere vann ved forrige bryggedag begynte jeg å knote veldig med vannjusteringer da kalkulatoren jeg brukte kalte tilsetningstoffene for andre ting enn hva de jeg hadde foran meg het og jeg ble mer og mer forvirret da noen stoffer hadde 3, 4 eller til og med 6 forskjellige navn! Det endte med at vannet var varmet klar til mesking før jeg i det hele tatt hadde målt opp noe og jeg hoppet over hele vannjusteringen.

Jeg bestemte meg for å lage et jukseark som samlet alle stoffene som enten var i vannjusteringskalkulatoren eller i boden min med de ulike betegnelsene og egenskapene de har. Etter at jeg lagde listen, tenkte jeg at jeg likesågodt kunne dele denne med dere.

Jukseark for vannjusteringer inkl. norske navn:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DJ5qig3rdbk5orWQBacOnPfHmuIa627MjLvaXrtfLkM

Hovedmotivasjonen med listen er å kunne slå opp i stoffer fort og være sikker på at man har funnet det riktige stoffet. Det kan hende det er noen feil og mangler i informasjonen om egenskapene så lag gjerne en kopi og dele den her hvis du får gjort den bedre. Del gjerne også hvis du vet om en eksisterende ressurs som gjør akkurat dette. Rekkefølgen på listen kan også virke litt tilfeldig nå, men det er den samme som den man får i BrewFather.
Supert at du deler dette! Den ligger det mye jobb bak! En liten justering, er at bakepulver ikke er ren natriumbikarbonat, men det er natron.
 
Da jeg skulle justere vann ved forrige bryggedag begynte jeg å knote veldig med vannjusteringer da kalkulatoren jeg brukte kalte tilsetningstoffene for andre ting enn hva de jeg hadde foran meg het og jeg ble mer og mer forvirret da noen stoffer hadde 3, 4 eller til og med 6 forskjellige navn! Det endte med at vannet var varmet klar til mesking før jeg i det hele tatt hadde målt opp noe og jeg hoppet over hele vannjusteringen.

Jeg bestemte meg for å lage et jukseark som samlet alle stoffene som enten var i vannjusteringskalkulatoren eller i boden min med de ulike betegnelsene og egenskapene de har. Etter at jeg lagde listen, tenkte jeg at jeg likesågodt kunne dele denne med dere.

Jukseark for vannjusteringer inkl. norske navn:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DJ5qig3rdbk5orWQBacOnPfHmuIa627MjLvaXrtfLkM

Hovedmotivasjonen med listen er å kunne slå opp i stoffer fort og være sikker på at man har funnet det riktige stoffet. Det kan hende det er noen feil og mangler i informasjonen om egenskapene så lag gjerne en kopi og dele den her hvis du får gjort den bedre. Del gjerne også hvis du vet om en eksisterende ressurs som gjør akkurat dette. Rekkefølgen på listen kan også virke litt tilfeldig nå, men det er den samme som den man får i BrewFather.
Kjekk sak:).

Fant en glipp der: Kalsiumkarbonat hever pH'en, det senker den ikke - men er i praksis nokså ubrukelig fordi det er tungtløselig.
 
Hvorfor ikke løse den opp i feks. fosforsyra før pH-justering?
Jeg veit ikke akkurat hvor sur væsken må være for at du skal få løst opp kalken, men ja; du kan gjøre det, og ha en oppløsning stående. Men jeg trur det blir vanskelig å beregne effekten, for den sure væsken drar jo pH'en ned. Du må i alle fall ha et pH-meter, og så gå fram gradvis med tilsetningen, så ... nei, jeg trur det der blir mye styr.

Man kan bruke kalk, og det har hendt jeg har slengt oppi ei teskje når pH ved innmesk har endt nede ved 5-5,1. Men effekten er både langsom og dårlig, Som regel har jeg kommet greit unna med å bruke litt natron. Problemet med natron er at natrium'et har omtrent samme smakseffekt som klorid, så du må holde styr på den sammenlagte mengden av de to for å få den smakseffekten du ønsker.

I USA bruker de kalsiumhydroksyd (pulverisert lesket kalk), som selges som pickling lime. Jeg veit ikke om det er å få tak i her?
 
Jeg veit ikke akkurat hvor sur væsken må være for at du skal få løst opp kalken, men ja; du kan gjøre det, og ha en oppløsning stående. Men jeg trur det blir vanskelig å beregne effekten, for den sure væsken drar jo pH'en ned. Du må i alle fall ha et pH-meter, og så gå fram gradvis med tilsetningen, så ... nei, jeg trur det der blir mye styr.

Man kan bruke kalk, og det har hendt jeg har slengt oppi ei teskje når pH ved innmesk har endt nede ved 5-5,1. Men effekten er både langsom og dårlig, Som regel har jeg kommet greit unna med å bruke litt natron. Problemet med natron er at natrium'et har omtrent samme smakseffekt som klorid, så du må holde styr på den sammenlagte mengden av de to for å få den smakseffekten du ønsker.

I USA bruker de kalsiumhydroksyd (pulverisert lesket kalk), som selges som pickling lime. Jeg veit ikke om det er å få tak i her?
Kalsiumhydroksid finnes under mange handelsnavn, bla.: Hydratkalk, lesket kalk, kalkhydrat, calcium hydroxide, caustic lime, hydrated lime, slaked lime og E526.
Hvor rene de er, er jeg usikker på, men det kommer jo fra kalkstein som er brent, lesket og finknust. Mye blir brukt til muring og hage.
 
Sist redigert:
Kalsiumhydroksid finnes under mange handelsnavn, bla.: Hydratkalk, lesket kalk, kalkhydrat, calcium hydroxide, caustic lime, hydrated lime, slaked lime.
Hvor rene de er, er jeg usikker på, men det er jo bare lesket finknust kalkstein. Mye brukt til muring og hage.
Nesten litt rart at det ikke er en del av standard bryggerutrustning. Med så bløtt vann som nesten alle har her i Norge, burde det være behov for det. Det er grenser for hvor mye natron du kan bruke, og det legger jo begrensende føringer på hva du kan bruke av salter forøvrig.

I USA selges det som "pickling lime", som brukes til å lage pickles av ulike slag. Det må jo være "food grade". Men det er visst ikke vanlig her?

Kanskje dette er noe å ta opp med bryggeforretningene?
 
Nesten litt rart at det ikke er en del av standard bryggerutrustning. Med så bløtt vann som nesten alle har her i Norge, burde det være behov for det. Det er grenser for hvor mye natron du kan bruke, og det legger jo begrensende føringer på hva du kan bruke av salter forøvrig.

I USA selges det som "pickling lime", som brukes til å lage pickles av ulike slag. Det må jo være "food grade". Men det er visst ikke vanlig her?

Kanskje dette er noe å ta opp med bryggeforretningene?
Jeg fant en, ikke norsk, men: "Hoppy Days", her: https://hoppydaysbrewingsupplies.com.au/product/calcium-hydroxide-slaked-pickling-lime/
 

Kommer opp flere alternativer om man søker på norske navnet Kalsiumhydroksid
Ja - men det var veldig fint å få en som var henvendt til bryggere. Jeg synes det hadde vært veldig OK å kunne kjøpe et food grade produkt fra en norsk bryggerforretning.

Sjøl om jeg har relativt - etter norske forhold - hardt vann, har jeg behov for noe til å heve pH'en når det blir mye mørkt.
 
Ja - men det var veldig fint å få en som var henvendt til bryggere. Jeg synes det hadde vært veldig OK å kunne kjøpe et food grade produkt fra en norsk bryggerforretning.

Sjøl om jeg har relativt - etter norske forhold - hardt vann, har jeg behov for noe til å heve pH'en når det blir mye mørkt.
Jeg har varslet Borrebrygg i Horten.
 
Da jeg skulle justere vann ved forrige bryggedag begynte jeg å knote veldig med vannjusteringer da kalkulatoren jeg brukte kalte tilsetningstoffene for andre ting enn hva de jeg hadde foran meg het og jeg ble mer og mer forvirret da noen stoffer hadde 3, 4 eller til og med 6 forskjellige navn! Det endte med at vannet var varmet klar til mesking før jeg i det hele tatt hadde målt opp noe og jeg hoppet over hele vannjusteringen.

Jeg bestemte meg for å lage et jukseark som samlet alle stoffene som enten var i vannjusteringskalkulatoren eller i boden min med de ulike betegnelsene og egenskapene de har. Etter at jeg lagde listen, tenkte jeg at jeg likesågodt kunne dele denne med dere.

Jukseark for vannjusteringer inkl. norske navn:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1DJ5qig3rdbk5orWQBacOnPfHmuIa627MjLvaXrtfLkM

Hovedmotivasjonen med listen er å kunne slå opp i stoffer fort og være sikker på at man har funnet det riktige stoffet. Det kan hende det er noen feil og mangler i informasjonen om egenskapene så lag gjerne en kopi og dele den her hvis du får gjort den bedre. Del gjerne også hvis du vet om en eksisterende ressurs som gjør akkurat dette. Rekkefølgen på listen kan også virke litt tilfeldig nå, men det er den samme som den man får i BrewFather.
Takker, har strevet med det samme ja, så denne blir hengt på veggen i bryggekjellern!
 
Tilbake
Topp