Juleøl brygging i desember

Magnils

Norbrygg-medlem
Vi har bryggedag idag og i den forbindelsen har jeg ett spørsmål
Dette er vårt 2. brygg på speidel 20 L

Målte gravity etter mesking til 1051 og var da rett over 20 L merket, også målte vi etter vi hadde skyllt gjennom maltrøret med 5 l vann, den hadde 1032,
Finnes det noen mulighet for å regne seg frem til pre boil OG ut fra de tallene?
 
Magnils skrev:
Vi har bryggedag idag og i den forbindelsen har jeg ett spørsmål
Dette er vårt 2. brygg på speidel 20 L

Målte gravity etter mesking til 1051 og var da rett over 20 L merket, også målte vi etter vi hadde skyllt gjennom maltrøret med 5 l vann, den hadde 1032,
Finnes det noen mulighet for å regne seg frem til pre boil OG ut fra de tallene?

Tok dere 1.032 - målingen fra siste avrenning fra meske-/silkaret eller var det i kokekjelen etter skylling?

Velkommen forresten! :)
 
ved en feil målte vi de 5L før vi helte det oppi speidelen til koking
Det må jo bli ett sted imellom  1051 og 1032 tenker jeg

tok en prøve nå og målte den til 1053 og det er igjen 25min med koking
 
Her er det betydelige målefeil ute og går.

Dersom du hadde 20l med OG1051 og fylte på 5l rent vann skulle du ende opp med 25 l med OG1041. (51*20/25=41).

Min erfaring med er at det er svært liten dropp i OG før og etter skylling. Skyller normalt med 6-7l vann i min 20l speidel.
 
Magnils skrev:
ved en feil målte vi de 5L før vi helte det oppi speidelen til koking
Det må jo bli ett sted imellom  1051 og 1032 tenker jeg

tok en prøve nå og målte den til 1053 og det er igjen 25min med koking

Da kan du regne det ut slik:

(5 L * 32 + 20 L * 51) / 25 L = 47  --> altså Pre boil gravity 1.047
 
For å ikke gjøre det komplisert for meg selv med matematiske formler og den slags så måler jeg OG etter koking og kjøling til 20gr. Måling underveis gjør alt mer forvirrende.
 
Tilbake
Topp