kalibrere termometer

Når vørteren koker måler jeg (over) 105  °C. Jeg brygger på 550 m.o.h. Kan det være forklaringen eller bør jeg kalibrere?
 
Du bør nok kalibrere, ja. Ved stigende høyde blir kokepunktet lavere, ikke høyere. Jeg mener at vann koker ved 95-97 grader eller noe slikt på Galdhøpiggen. Det finnes tabeller for slikt.
 
På skola lærte jeg at kokepunktet på Galhøpiggen er 92 grader, uansett, det blir lavere jo høere over havet og lavere jo lavere trykk (væe) vi har, men høyere jo lengre ned i kjelen vi kommer, for min del, 10 moh. er 104 grader ikke noe jeg bryr meg med.

Dette har vert diskutert før og nøyaktige tabeller/ linker er lagt ut så et søk gir kanskje treff.
 
Jeg kjøpte et billig glasstermometer på Europris forleden. Det viste 95°C ved koking og 1° i is-slush. Kun få meter over havet. Så ja, i tilleg til å ta høyde for meter over havet og luft-trykk så bør du kalibrere det.
 
Viktste skrev:
Jeg kjøpte et billig glasstermometer på Europris forleden. Det viste 95°C ved koking og 1° i is-slush. Kun få meter over havet. Så ja, i tilleg til å ta høyde for meter over havet og luft-trykk så bør du kalibrere det.

Jeg håper jaggu at mitt billige termometer fra nettopp Europris viser en del for mye. Da jeg stegmesket til juleøl sist søndag viste det oppunder 70 grader under siste steget, enda jeg hadde helt på nøyaktig så mye (nesten) kokende vann som Richards kalkulator viste, for å øke fra 52 til 67 grader. Hvis ikke er jeg redd det blir 50 liter med temmelig søtt juleøl. Fikk ikke justert ned med kaldt vann, for meskekaret (70 qt. Coleman Extreme) var allerede fylt til randen. Får ta en kalibrering med kokende vann i det minste. Hos meg på 305 meter bør vannet koke ved ca 98 grader, ville jeg tro. Det digitale steketermometeret fra CO (det andre i rekken) hadde tatt kvelden, derfor dette glasstermometeret.
 
i følge Brew Your Own  i feet


Table 1
Boiling Point of Water at Different Elevations Altitude (ft) Boiling Point

Elevation/Boiling Point
-500 / 212.9 ºF (100.5 ºC)
0 / 212.0 ºF (100 ºC)
500 / 211.1 ºF (99.5 ºC)
1000 / 210.2 ºF (99 ºC) 2000 208.4 ºF (98 ºC)
2500 / 207.5 ºF (97.5 ºC)
3000 / 206.6 ºF (97 ºC)
3500 / 205.7 ºF (96.5 ºC)
4000 / 204.8 ºF (96 ºC)
4500 / 203.9 ºF (95.5 ºC)
5000 / 203.0 ºF (95 ºC)
5500 / 202.0 ºF (94.4 ºC)
 
Tror jeg nevnte det før, muligens i trådene Oddvar nevner: når du kjøper et billig termometer på Europris eller lignende så kan det være greit å sjekke flere mot hverandre. Ta så den som viser temperaturen som ligger 'i midten', i forhold til de andre termometrene. :)
 
Tilbake
Topp