Hvis du produserer usmaker er det noe galt med kontrollen. Du produserer forøvrig usmaker lenge før du skader gjæren. Den vil gjerne ha det litt varmere - men om du gjør det skikkelig lunt og trivelig for den, er takken altså dårlig øl.Kan en slik varmeplate man setter gjæringsbøtte oppå bli så varm under normal bruk at den skader gjæra eller lager usmaker?
Det er snakk om en varmeplate på 25 watt styrt av en inkbird.
Er det noen her som har erfaring med det?
40 grader er opp mot grensa for hva gjæren tåler - og vel over for lagergjær - og langt høyere enn hva jeg ville utsatt den for. Men det interessante er jo temperaturen i det nederste laget i dunken.Har målt at det blir 40 grader mellom plata og bøtta når den står på en stund. Jeg lurer på om det blir veldig varmt for gjæra som ligger på bunnen av bøtta da. Kanskje vørteren drar den varmen ut av gjærkaka så det ikke blir noe problem.
Det er betryggende at dere ikke har hatt problemer med det.
Hehe, jeg impulskjøpte nettopp en Mangrove Jacks varmeplate selv - før jeg begynte å tenke på denne problemstillingen Tanken var opprinnelig å ha det i et lite kjøleskap som jeg bruker som gjærskap. Årsaken til at jeg begynte å lure var egentlig at jeg tenkte å kjøpe en til, det hadde vært nice å kunne ha to dunker på forskjellige temperaturer i boden samtidig. Det hadde vært veldig fint med en slik test, gjerne hvis romtemperaturen er noe lavere enn settpunktet slik at man også får litt varmetap til omgivelsene.Jeg har brukt en Mangrove Jacks varmeplate når jeg har trengt å få opp gjæringstemperaturen så lenge jeg har brygget øl (og før det også, da jeg satt ølsett). Jeg har tenkt på det mulige problemet, men har aldri hatt noen problemer som jeg har kunne koble med den oppvarmingen. Men, jeg har en liten haug med vanntette temperatursensorer, så når Saisonen som står på platen nå er ferdiggjæret, kan jeg tappe ca 20 liter vann i gjæringsbøtten, sette den på platen og ha temperatursensorer på forskjellig dybde.Varmen kommer inn i bunnen og det som blir varmet vil da stige opp, så det blir jo en viss utjevning. Siden jeg pakker inn dunken vil det være et begrenset temperaturtap fra overflaten, så jeg tror det ikke blir for ille, men spennende å se, også hvor mye varmere det er inni dunken sammenliknet med temperatursensoren som sitter utenpå... Stay tuned.
Tenkte det samme, det er jo i hovedsak at gjærkaka skal bli for varm som er bekymringen min. Jeg tenker muligens litt feil, men jeg tror også at gjærkake, humle og trub på bunnen både får en annen varmekapasitet, men også vil kunne isolere mot ølet slik at det kan måtte bli uforholdsmessig varmt for å oppnå ønsket temperatur i ølet, hvor jeg har festet temp. proben til inkbirden (isolert på utsiden, ca midt på karet).Får du en sensor helt i bunnen?
Lurer på om det tar lengre tid for varmen å trenge gjennom gjærkaka enn rent vann.
Tenkte å bare feste sensorer til et eller et annet som går ned i bunnen, har ikke helt tenkt ferdig designet ennå - ved nærmere ettertanke, er vel best å bare la dem henge løst så ikke andre ting leder varme. Om gjærkaken spiller noen rolle, vil den være svakt isolerende, som egentlig bare er positivt i denne sammenhengen.Får du en sensor helt i bunnen?
Lurer på om det tar lengre tid for varmen å trenge gjennom gjærkaka enn rent vann.
Tusen takk for at du gjorde denne grundige testen og publiserte resultatet! Helt supert.Nå har jeg testet litt rundt dette med plassering av temperaturføler på gjæringskaret ved bruk av Mangrove Jacks 25 W varmeplate og inkbird. Jeg ønsket å se hvordan forskjellig plassering av temperturføleren til kontrolleren påvirker temperaturen på ølet i gjæringskaret. Jeg har et 15 L gjæringskar i plast, hvor jeg har boret hull og plassert en termobrønn ved 5 L merket.
Jeg har to inkbirder som jeg benyttet for sammenligning. Disse har jeg justert og kalibrert under kontrollerte forhold mot referansetermometer. Inkbird oppgir en nøyaktighet på +/- 1 C for ITC 308. Mine to enheter hadde et stabilt avvik på 0,4 C over det valgte temperaturområdet (5 C, 15 C og 30 C), men de avviket i hver sin retning - slik at differansen mellom de to før justering var 0,8 C. Etter justering viste de på desimalen det samme som referansetermometeret. Jeg ser bort fra videre usikkerhet - dette er et "mer enn godt nok" utgangspunkt for hjemmebruk og min test.
Jeg fylte gjæringskaret med 10 L vann og plasserte temperatursensoren til den styrende inkbirden i termobrønnen. Jeg tok så et isolerende skumgummi materiale og skar ut et spor til temperatursensoren (for å minimere påvirkning av omkringliggende luft) for den andre inkbirden slik at denne lå godt inntil gjæringskaret. Denne sensoren ble teipet til utsiden av gjæringskaret ved 5 L merket. Set.temperaturen på inkbird var 20,3 C, med 0,3 C i "heating difference" - altså starter varmeelementet på 20,0 C og stopper på 20,3 C.
Inkbirden som var teipet på utsiden av gjæringskaret viste en temperatur som var 1,5 C lavere enn den styrende føleren som var plassert i termobrønnen. Jeg byttet så plass på de to følerne, slik at den styrende føleren nå var på utsiden av karet. Dette resulterte i at føleren i termobrønnen nå viste 1,5 C over den styrende føleren. Ølet var altså 1,5 C over innstilt temperatur. Jeg forsøkte så et annet, tilsynelatende bedre isolasjonsmateriale, men differansen var den samme. Deretter teipet jeg føleren på utsiden direkte til karet uten isolasjon, med dette økte differansen til 2,2 C.
Så differansen er ikke skremmende stor, men kanskje noe man burde ta hensyn til ved bruk av visse gjærtyper. Antakelig vil denne differansen være påvirket av differansen mellom romtemperatur og set.temperatur på ølet.
Videre ønsket jeg å se om det var en betydelig temperaturforskjell mellom bunn av karet som er i direkte kontakt med varmeplaten og ved målepunktet til termobrønnen. Her ble den ene sensoren plassert i termobrønnen, mens den andre ble plassert liggende i bunn av karet i god kontakt mot overflaten. Ved oppvarming var forskjellen mellom de to målepunktene maks 0,6 C, deretter gikk differansen mot null før oppvarmingen startet på nytt. Helt ubetydelig.
Testene er utført med vann og det kan være at øl med aktiv gjæring og en gjærkake/trub i bunnen vil kunne gi noe andre resultater, men jeg vil tro det fremdeles er ubetydelig.
Flott å få sånt grundig undersøkt.Tusen takk for at du gjorde denne grundige testen og publiserte resultatet! Helt supert.
Dette var med plastkar?
Kanskje varmeledningsevnen til stålkar minsker forskjellen i målt temp. mellom utsiden og i termobrønn?
Tusen takk for at du gjorde denne grundige testen og publiserte resultatet! Helt supert.
Dette var med plastkar?
Kanskje varmeledningsevnen til stålkar minsker forskjellen i målt temp. mellom utsiden og i termobrønn?
Jeg ønsket å sjekke dette fordi det er så mye forskjellig informasjon ute på forumet og andre steder. Noen teiper bare rett på karet, andre isolerer med en svamp og noen benytter termobrønn. Noen har fancy neoprenisolasjon eller benytter liggeunderlag, andre (som meg) har karet uisolert.Jeg testet dette for noen år siden, og fikk ikke større avvik enn 0,4 - 0,6 grader. Jeg laget ikke slisse til føleren, men den ble bare presset direkte mot karet med et liggeunderlag som ble stroppet rundt karet.
I stålkaret hvor jeg har thermobrønn, har jeg også ca 0,5 grader avvik.
1,5 grader oppleves som betydelig.
Jeg tester neste gang siden jeg har lange thermobrønner som brukes fra topp av lokket og ned i ølet.
Takk for fin test
Det hadde vært gøy om du testet i gjærskap (med den lille isolasjonsbiten) på den styrende føleren og med en føler i termobrønn for sammenligning. Oppsettet vil jo da bli veldig likt som det jeg beskriver over. Så jeg ville jo anta at du vil få noe av den samme differansen.Jeg isolerer rundt hele dersom det er ‘stor’ temperaturforskjell mellom gjæringskar og rom. I gjæringsskapet er det en liten skumgreie på 10*10 cm, men der bruker jeg ikke varmeplate.
Ved 10 ℃ forskjell, vil plasten være kaldere på utsiden enn på innsiden. Da er nok 1,5 ℃ riktig