Hei Gregers, og velkommen til forumet!
Litt artige spørsmål du har her, men men, jeg tror jeg kan hjelpe deg litt på vei.
1. Ikke (i stor grad) i alkoholfritt øl men riktignok i vørterøl. Vørterøl er rett og slett vørter slik vi brygger før det gjæres og hjemmebryggere bruker også vørterøl for å formere gjær til gjærstartere. Du kan gjøre følgende eksperiment:
- kjøp 3 flasker med vørterøl
- ikke kjøl dem ned men hell dem i en tom 1,5 liters flaske, f eks en brukt Farrisflaske (uten smak).
- skru korken delvis på slik at den ikke her helt stengt. ryst flasken litt slik at det begynner å skumme for å få ut litt av kullsyren
- tilsett litt tørrgjær (1/4 pose eller enda litt mindre)
- skru korken delvis på igjen. la stå ved romtemperatur i 5 dager
- skru korken fast på nå og la stå noen dager (ca 4 dager) til
Det som skjer nå er at vørterølet vil gjære. Vørteren er nemlig søt og gjæren danner om sødmen til alkohol og kullsyre.
- sett flasken stående i kjøleskapet og la stå der i en del dager. gjæren vil synke til bunns.
Ølet kan i utgangspunktet bli ganske klar. Du kan til bruk helle hele flasken forsiktig i en mugge, slik at gjærbunnen ikke hvirvles opp flere ganger.
Eksperimentet kan selvfølgelig også gjøres på mindre skala, f eks en vørterølflaske i en 0,5 liters farrisflaske.
2 Som det står oppe eller man filtrerer gjæren. hertil trenger man spesielt utstyr, fat, kullsyreflasker osv.
3 Brennevin brennes og det havner ingen gjær i sluttproduktet uansett.
Det virker som om du trenger å vite litt mer om tilberedning av øl. Sjekk oppe under 'artikler' for å finne ut en del om prosessen og spør gjerne igjen dersom du lurte på noe

.