Nei det kan du si. Lurer bare på hva som kan være årsaken. Etter 40-50 brygg så har vi aldri hatt uklart øl før.Spiller det så stor rolle i et så mørkt øl?
Nei jeg vet ikke ser at et par av guruene innen hjemmebrygging har opplevd det samme i følge denne tråden. https://www.homebrewersassociation.org/forum/index.php?topic=5175.0Det har ingenting med maltsammensetningen å gjøre
det er sikkert
Brukte ikke det på dette ølet. Har vel brukt det på halvparten av ølene vi har laget.Bruker du noe for klarning (Irish Moss eller lignende og evt. noe Brewers Clarex-aktig i gjæringskaret)? Får du kjørt Cold Crash?
Uansett har jeg sluttet å bekymre meg for mye for klarheten. Jeg bruker både Irish Moss og Brewers Clarex i de fleste av ølene mine, og synes det blir klart nok. Når jeg ser hva som serveres på tapp fra mikrobryggeribarene rundt omkring, så synes jeg mitt er krystallklart, relativt sett...
Vi brukte de mengdene som står i tabellen til Gahr. Er 99 prosent sikker på at det ble riktig. Men det skal sies at vi ikke målte ph.Jeg har ikke problemer med Crisp MO, men jeg hadde problemer med uklart øl som jeg mener hang sammen med en sekk med pale malt fra Bestmalz. Så det var veldig interessant å lese den tråden du lenket til.
Da jeg hadde brukt opp den sekken - jeg brukte den til slutt bare til å lage startervørter - kjøpte jeg en ny av sammme slag, og den har ikke gitt problemer.
Nå kan det være andre årsaker, og til spørsmålet ditt om vannjustering kan bidra, så er vel svaret "ja", fordi vannjusteringen påvirker pH i vørteren, og den påvirker igjen proteinkoagulasjonen under koking. Det har sammenheng med begrepet "isoelektrisk punkt" - som jeg ikke skal late som om jeg har kompetanse til å forklare. Jeg er usikker når det gjelder hvor grensene går, siden jeg har funnet motstridende informasjon, gitt av to troverdige kilder (Kai Troester og Charlie Bamforth). Men det er mulig, hvis du har brukt litt mye natron, at du har kommet så høyt at du har fått dårlig proteinkoagulasjon.
Så kan det også være stivelse, som @jab sier. Har du hatt mye klumper i mesken, ikke latt enzymene få nok tid til å jobbe, hatt veldig tjukk mesk, hatt for grov kverning - så kan det gi uklart øl.
Bruker du noe for klarning (Irish Moss eller lignende og evt. noe Brewers Clarex-aktig i gjæringskaret)? Får du kjørt Cold Crash?
Uansett har jeg sluttet å bekymre meg for mye for klarheten. Jeg bruker både Irish Moss og Brewers Clarex i de fleste av ølene mine, og synes det blir klart nok. Når jeg ser hva som serveres på tapp fra mikrobryggeribarene rundt omkring, så synes jeg mitt er krystallklart, relativt sett...
Joda, men naturlig flaskekarbonering kan nok ikke slå tvangskarbonert, filtrert øl på klarhet.