Karbonering av lager

Hallerik

Norbrygg-medlem
Mengde sukker som skal tilsettes ved flaskekarbonering avhenger av ønsket karboneringsnivå og temperaturen på ølet ved flasking. Kaldt øl inneholder mere CO2 enn varmt øl. Kalkulatorer som f.eks. finnes på brewersfriend tar hensyn til dette. Har en lager som skal flaskes og denne har blitt gjæret i vanlig gjæringskar på 10 grader og så fått en diacetylrest på ca 17 over 3-4 dager før CC over 2 døgn til 2 grader. Er det noen som har erfaring med hvilken temperatur som det da er best å ta utgangspunkt i, for best å treffe ønsket karbonering. Temperaturen vil også stige noen grader ifm omstikking og flasking, men det er vel gjæringstemperaturen som er dimensjonerende, dvs CO2 forlater ikke ølet så raskt ved raskt temperaturstigning.
 
Mengde sukker som skal tilsettes ved flaskekarbonering avhenger av ønsket karboneringsnivå og temperaturen på ølet ved flasking. Kaldt øl inneholder mere CO2 enn varmt øl. Kalkulatorer som f.eks. finnes på brewersfriend tar hensyn til dette. Har en lager som skal flaskes og denne har blitt gjæret i vanlig gjæringskar på 10 grader og så fått en diacetylrest på ca 17 over 3-4 dager før CC over 2 døgn til 2 grader. Er det noen som har erfaring med hvilken temperatur som det da er best å ta utgangspunkt i, for best å treffe ønsket karbonering. Temperaturen vil også stige noen grader ifm omstikking og flasking, men det er vel gjæringstemperaturen som er dimensjonerende, dvs CO2 forlater ikke ølet så raskt ved raskt temperaturstigning.

Det du sier at det er ved flasking, ang temp stemmer ikke. Ikke rart du tror det fordi det er slik kalkisene får det til å fremstå. Det er egentlig høyeste temp under gjæring. Men det er et men. Hvis du har senket temp underveis i gjæring så vil co2 fortsatt dannes.

Ved flasking kan være feil fordi f.eks.

Du gjærer en lager på x grader, så D-raster den på f.eks 16 grader, og så CCer den. Hvis vi tenker at gjæring er ferdig ved eller før 16 grader så har ølet sluppet co2 som gjør at du har igjen metningen ved 16 grader.

Hvis du gjærer det ut på f.eks 8 grader, ikke noe mer co2 blir dannet fordi det er ferdig, og så hever tempen til 16 grader, og så gjør CC så skal du skrive inne 16 grader fordi ølet har sluppet co2 slik at mengden co2 i ølet tilsvarer mengden det har ved 16 grader.

Du mister også co2 hvis du stikker om.
 
Det du sier at det er ved flasking, ang temp stemmer ikke. Ikke rart du tror det fordi det er slik kalkisene får det til å fremstå. Det er egentlig høyeste temp under gjæring. Men det er et men. Hvis du har senket temp underveis i gjæring så vil co2 fortsatt dannes.

Ved flasking kan være feil fordi f.eks.

Du gjærer en lager på x grader, så D-raster den på f.eks 16 grader, og så CCer den. Hvis vi tenker at gjæring er ferdig ved eller før 16 grader så har ølet sluppet co2 som gjør at du har igjen metningen ved 16 grader.

Hvis du gjærer det ut på f.eks 8 grader, ikke noe mer co2 blir dannet fordi det er ferdig, og så hever tempen til 16 grader, og så gjør CC så skal du skrive inne 16 grader fordi ølet har sluppet co2 slik at mengden co2 i ølet tilsvarer mengden det har ved 16 grader.

Du mister også co2 hvis du stikker om.
Så ølet vil ikke oppta CO2 som finnes i headspace når man gjør CC fordi det ikke er noe trykk i et vanlig gjæringskar? Hvis det også frigjøres litt CO2 ifm omstikking så kan det vel ikke bli mye feil å ta utgangspunkt i høyeste gjæringstemperatur pluss et par grader til?

Sent fra min SM-G960F via Tapatalk
 
Så ølet vil ikke oppta CO2 som finnes i headspace når man gjør CC fordi det ikke er noe trykk i et vanlig gjæringskar? Hvis det også frigjøres litt CO2 ifm omstikking så kan det vel ikke bli mye feil å ta utgangspunkt i høyeste gjæringstemperatur pluss et par grader til?

Sent fra min SM-G960F via Tapatalk

Spot on.
 
Tilbake
Topp