1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonering i alkoholsterktøl?

En tråd i 'Brygging' startet av Tor-Henning, 29 Jan 2013.

  1. Tor-Henning

    Tor-Henning
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askøy
    Er det noen forhånds regler en bør ta for å klare å karbonere  alkoholsterkt øl?
    Ølet blir forhåpentligvis over 14%, klarer gjæren å etter karbonere på flaske , eller må eg karbonere på fat og kjøpe meg en beer-gun?
     
  2. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Eller tilsette litt gjær :)
     
  3. Tor-Henning

    Tor-Henning
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Askøy
    hva gjær vil være egnet?
     
  4. Marius.H.Steen

    Marius.H.Steen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bergen
    Tørrgjær av champagnetype er best for dette formål. De har en jeg pleier å bruke på bryggeland, men husker ikke navnet akkurat nå.
     
  5. Thomas D

    Thomas D
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Melhus
    Dette har jeg lurt på. Blir ikke karboneringen uforutsigbar om man tilsetter en annen gjærtype som man kan risikere gjærer lenger ut enn den man har gjæret med så langt? Champagne-gjær vil vel kanskje ikke gjøre det riktignok.
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Så lenge man har gjæret ølet ut så langt det lar seg gjøre med ølgjæren, bør det ikke by på problemer å bruke vingjær. Vingjær har ikke evnen til å bryte ned maltotriose, og vil utelukkende spise de enkle sukkertypene som er tilgjengelige.
     
  7. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gammel tråd, men jeg spør likevel: Vil Champagnegjær også fungere dersom man karbonerer med speise (vørter), eller fungerer den bare med sukker?
     
  8. erikraude

    erikraude
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Det har jeg, uten å ha prøvd, ikke helt trua på. Hvis den bare spiser de enkleste sukkerartene og dreper annen gjær... Høres ut som en oppskrift på underkarbonert og søtt øl.
     
    Sarge liker dette.
  9. Sarge

    Sarge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Takk for svaret. Det var nyttig.
     
    erikraude liker dette.
  10. Arnemann

    Arnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Noen som har erfaringer med CBC-1 fra Lallemand? Jeg har brukt den på en del langtidslagret øl som trenger ny gjær med stor suksess, men aldri prøvd den i noe på over 14%. Den gjør en veldig god jobb i svakere øl, da, og sitter som limt i bunnen av flaskene. Jeg har en batch med mjød som nærmer seg flasking på mandige 15%, men er litt bekymret for om CBC-1 klarer dette. Noen her som har prøvd noe lignende?
     
  11. jab

    jab
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    CBC1 funker ikke så bra over 13% er min erfaring.
     

Del denne siden