1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Karbonering og mottrykksfyller

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Thornbridge, 7 Aug 2018.

  1. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvor mye legger dere på på karboneringstrykket når dere skal fylle med mottrykksfyller?
     
  2. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Vanligvis ingenting, pleier ikke å fylle så mange flasker av gangen. Med 2 bar skulle det være godt innafor det flaskene pleier å tåle. (Har prøvd fylling på 3 bar, med fullt sikkerhetsutstyr. Gikk bra, men anbefales ikke.)
     
  3. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg tenkte mer på hvor mye man overkarbonerer ølet for at det ikke skal bli for flatt etter tapping. For litt futt regner jeg med at ølet mister når man mottrykksfyller?
     
  4. Oberstbräu

    Oberstbräu
    Expand Collapse
    Fylkesstyre

    Ah, selvfølgelig. Har aldri karbonert ekstra for mottrykksfylling.
     
  5. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Jeg har også lurt litt på dette. Det hadde vært ok å kompensere for trykket en mister. Men skal en bare overføre til en 4-5 flasker fra et fat, er det forholdsvis upraktisk å kjøre opp karboneringen en uke i forveien (eller herje med risting) for så å justere ned igjen etterpå.
     
  6. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Er tapet nevneverdig for å bry seg? Noen som har noen tall/erfaringer?
     
  7. john petter

    john petter
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo - Holmlia
    Ingen tall, men merker litt mindre skum og svakere karbonering. Noe som ville trukket ned i en konkurranse om jeg drev med slikt....
    Men jeg tapper stort sett på flaske når jeg skal gi vekk øl, og da blir folk uansett ganske glade. :)
     
  8. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Jeg tenker å overføre hele fatet til flasker. Får prøve å legge på 1 bar ekstra ved karbonering. Heller litt for mye futt enn litt for lite...
     
  9. superdigg

    superdigg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Det var å ta i litt synes jeg. Jeg legger meg opp litt men ikke så mye. 20-30% er et greit sted å starte :)
     
    Thornbridge liker dette.
  10. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    1bar ekstra er veldig mye. Jeg ville heller tenkt mer 0.1 bar.
     
  11. Thornbridge

    Thornbridge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Oi, det var ikke mye...
     
  12. Rolknut

    Rolknut
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vaksdal
    Min erfaring er at overkarbonert øl er umulig å flaske. Det blir for mye skum, selv om jeg bruker 0,2 bar under flaskinga. Jeg karbonerer normalt og i kjøleskap.
     
  13. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Da bruker du vel ikke mottrykksfyller? Jeg fyller selv med 2.5bar og når man finner teknikken er det grei skuring.
     
  14. Rolknut

    Rolknut
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Vaksdal
    Jo jeg bruker mottrykksfyller. Kan du forklare fra A til Å
     
  15. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Hvis du senker trykket vil jo co2 ut av ølet, da får du skum. Jeg gasser opp trykk i fat og til fyller til 2.5bar når jeg skal fylle.
     
  16. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Mulig det varierer med typen mottrykksfyller. Har ikke testet den "vanlige" tohåndsmodellen som alle selger, men jeg beregner aldri noe ekstra på min Mileco-fyller. Tror de fleste vil oppleve skumproblemer om man legger seg på 3 vol. eller mer. Og da er helvete løs: Man sitter igjen med mindre kullsyre i flaskene enn om man hadde vært mer edruelig mht. karboneringstrykket.
     
    #16 Holmentoppen, 9 Aug 2018
    Sist redigert: 9 Aug 2018

Del denne siden