Karbonering og sånn

Satt en IPA med kveik. Var litt bekymret for karboneringen. Testa ei flaske, og du dæven for et smell fra den flaska. Hadde i grunnen tenkt å la dem stå i romtemperatur noen dager til, men fant det tryggest å sette dem kaldt i kjøleskapet. Like lurt eller? Trenger ikke mer trøkk
 

Finn Berger

Moderator
Satt en IPA med kveik. Var litt bekymret for karboneringen. Testa ei flaske, og du dæven for et smell fra den flaska. Hadde i grunnen tenkt å la dem stå i romtemperatur noen dager til, men fant det tryggest å sette dem kaldt i kjøleskapet. Like lurt eller? Trenger ikke mer trøkk
Det der hørtes skummelt ut, som øl på vei til å bli flaskebomber. Men det var i alle fall lurt å sette dem kaldt, siden kaldt øl absorberer mer kullsyre enn lunkent.

Problemet er at du ikke stopper prosessen, du bare sinker den, når du kjøler ned ølet. Men dette er jo uansett ikke lagringsøl, så det blir kanskje ikke stående så lenge?

Hvor mye sukker brukte du?

Jeg regner med at du tørrhumla. Hvordan gjorde du det? Venta du til ølet var utgjæra før du heiv oppi humla, sånn at du kjente deg trygg på at du kunne flaske etter ei bestemt tid? Det er nemlig ganske skummelt. Humla inneholder enzymer som hakker opp dekstriner (ugjærbart sukker) til glukose, som er 100% gjærbart. Dermed tar gjæringa seg opp igjen. Fenomenet kalles hop creep. Det er ikke nytt, sjølsagt, men var sjelden et problem tidligere, fordi humla blei tørka ved så høy temperatur at enzymene blei denaturert. Nå har en begynt å tørke humla ved lavere temperatur, for å bevare de aromatiske oljene bedre, men dermed bevarer en også enzymene.

Så hop creep kan være ei forklaring på det du opplever. For mye sukker er sjølsagt også en mulig årsak, men det har du vel styring på?

Ølet skumma ikke over? For da kan det være en infeksjon.
 
Tusen takk for svar. Jeg tørrhumlet, ventet til gjæren var ferdig og tilsatte to karboneringsdrops pr 0,5L Det skummet ikke over. Fint skum. Det var bare mer trøkk i den flaska enn noe annet jeg har jekket. Dette skal ikke lagres. Kjenner jeg er litt skeptisk hvis det kan pådra seg mer trykk. Det var jo kveik og den er jo ferdig ganske raskt i dunken. Noen sa til og med at det kan være problematisk å flaskekarbonere øl. I beg to differ. Hva hadde du gjort da? Smaken er bra. Kunne sikkert stått et par uker kaldt, men hvis det er fare for at det går i lufta.. Hmm. Jeg fulgte oppskriften, målte og alt.. Bortsett fra at jeg brukte kveik.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Kveik kan være ville vesten det, lovløse tilstander. Gjær som går fra brygger til brygger og kan godt variere egenskaper ut fra det som står om gjæra på nettet. Som alltid, mål sg stabil to dager på rad før tapping. Ikke tapp fordi det er gått 48 time og kveik "X" er ferdig da.

Edit, ser nytt innlegg fra deg. Sukker kan "vekke" kveiken om den står litt fast på høyere sg enn beregnet fg. Hos meg ble flaske karbonering uberegnelig og kveika øl går til fat.
 
Tusen takk for svar. Jeg tørrhumlet, ventet til gjæren var ferdig og tilsatte to karboneringsdrops pr 0,5L Det skummet ikke over. Fint skum. Det var bare mer trøkk i den flaska enn noe annet jeg har jekket. Dette skal ikke lagres. Kjenner jeg er litt skeptisk hvis det kan pådra seg mer trykk. Det var jo kveik og den er jo ferdig ganske raskt i dunken. Noen sa til og med at det kan være problematisk å flaskekarbonere øl. I beg to differ. Hva hadde du gjort da? Smaken er bra. Kunne sikkert stått et par uker kaldt, men hvis det er fare for at det går i lufta.. Hmm. Jeg fulgte oppskriften, målte og alt.. Bortsett fra at jeg brukte kveik.
Det der hørtes skummelt ut, som øl på vei til å bli flaskebomber. Men det var i alle fall lurt å sette dem kaldt, siden kaldt øl absorberer mer kullsyre enn lunkent.

Problemet er at du ikke stopper prosessen, du bare sinker den, når du kjøler ned ølet. Men dette er jo uansett ikke lagringsøl, så det blir kanskje ikke stående så lenge?

Hvor mye sukker brukte du?

Jeg regner med at du tørrhumla. Hvordan gjorde du det? Venta du til ølet var utgjæra før du heiv oppi humla, sånn at du kjente deg trygg på at du kunne flaske etter ei bestemt tid? Det er nemlig ganske skummelt. Humla inneholder enzymer som hakker opp dekstriner (ugjærbart sukker) til glukose, som er 100% gjærbart. Dermed tar gjæringa seg opp igjen. Fenomenet kalles hop creep. Det er ikke nytt, sjølsagt, men var sjelden et problem tidligere, fordi humla blei tørka ved så høy temperatur at enzymene blei denaturert. Nå har en begynt å tørke humla ved lavere temperatur, for å bevare de aromatiske oljene bedre, men dermed bevarer en også enzymene.

Så hop creep kan være ei forklaring på det du opplever. For mye sukker er sjølsagt også en mulig årsak, men det har du vel styring på?

Ølet skumma ikke over? For da kan det være en infeksjon.
Svaret kom visst under her. Det har forresten stått ei uke siden det ble tappet
 
Kveik kan være ville vesten det, lovløse tilstander. Gjær som går fra brygger til brygger og kan godt variere egenskaper ut fra det som står om gjæra på nettet. Som alltid, mål sg stabil to dager på rad før tapping. Ikke tapp fordi det er gått 48 time og kveik "X" er ferdig da.

Edit, ser nytt innlegg fra deg. Sukker kan "vekke" kveiken om den står litt fast på høyere sg enn beregnet fg. Hos meg ble flaske karbonering uberegnelig og kveika øl går til fat.
Dette var kveik fra pakke. Lallemann. Note to self. Jeg trenger fat hvis jeg skal kveike. Vil ha meg fra frabedt ølflasker som smeller som champagne Eller går i lufta.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Dette var kveik fra pakke. Lallemann. Note to self. Jeg trenger fat hvis jeg skal kveike. Vil ha meg fra frabedt ølflasker som smeller som champagne Eller går i lufta.
Den har jeg ikke brukt selv, men der bør jo kontaminering være utelukket. Hvis du fulgte produsentens instrukser på pitchrate, og målte SG stabilt over flere dager, er du nok utsatt for hop creep og at gjæra har våkna igjen etter at du tilsatte sukker.
 

Finn Berger

Moderator
Tusen takk for svar. Jeg tørrhumlet, ventet til gjæren var ferdig og tilsatte to karboneringsdrops pr 0,5L Det skummet ikke over. Fint skum. Det var bare mer trøkk i den flaska enn noe annet jeg har jekket. Dette skal ikke lagres. Kjenner jeg er litt skeptisk hvis det kan pådra seg mer trykk. Det var jo kveik og den er jo ferdig ganske raskt i dunken. Noen sa til og med at det kan være problematisk å flaskekarbonere øl. I beg to differ. Hva hadde du gjort da? Smaken er bra. Kunne sikkert stått et par uker kaldt, men hvis det er fare for at det går i lufta.. Hmm. Jeg fulgte oppskriften, målte og alt.. Bortsett fra at jeg brukte kveik.

Svaret kom visst under her. Det har forresten stått ei uke siden det ble tappet
Jeg ville fulgt med, og ikke vært altfor engstelig. Men la det ikke gå for lenge mellom hver gang du prøver ei flaske:).
 
Topp