Kjenn ditt utstyr sies det

Theminid

Norbrygg-medlem
Så, dagen som skulle bli til dobbeltbrygg uteble pga eg ikkje helt har landa på kompetansen på grainfatheren.

Men no har eg knekt koden på maskinen sånn ca. Sant skal sies at speidel e mer bedagelig å holde på med, men når du først kommer i havn og blir kjent med grainfather så e den faktisk ganske fantastisk.

Grunnen til at eg har slitt med dårlig meskeeffekt og utbytte e ganske åpenbar, men har ikkje tenkt over det. Først trodde eg at måleutstyret var feil, rutiner var feil osv osv, men det hele bunnet faktisk ut i at eg har oversett avdamping !

Når eg brygga igår så lagde eg meg loggskjema og kontrollerte hele prosessen. Kontrollerte kverning, som no gjøres med fuktet korn for å myke opp kverningen, antall røring i mesk, måling av SG før og etter skylling, som var lovende også kontrollere totalt antall liter vørter før kok ilag med SG før eg kontrollmålte OG og antall liter før eg satt til gjæring.

Holdt på med brygging så lenge og trodde at å bare kjøre igang med nytt utstyr skulle være en lek, men det e jaggu viktig å ikkje stole blindt på korleis utstyret fungerer, for det fungerer ikkje likt for alle så det eg har gjort e at eg dropper øverste silen i meskekar slik at eg kan røre under mesk. Og ved å fukte korn så får eg en bedre gjennomsiling og eg føler meskeeffekten går opp. Det viktigeste var å bruke lokk under kok for å få nok effekt på kokingen slik at den avdamper nok liter i timen for å opprettholde tidsklemmen. Før har eg bare kokt uten lokk og det har resultert i altfor dårlig avkoking og eg har hatt for lav OG og igjen altfor dårlig utbytte og kvalitet på brygget.

Så mange feller man kan gå i og eg hsr den konsekvente feilen st eg ønsker å perfeksjonere alt, men no e planen min å bare vere kjent med brygget mitt og lage godt øl og heller fokusere på helheten enn å perfeksjonere alt, fordi det e då man kjører seg blind på enkle detaljer.

Skål og god lørdag !
 
Så, dagen som skulle bli til dobbeltbrygg uteble pga eg ikkje helt har landa på kompetansen på grainfatheren.

Men no har eg knekt koden på maskinen sånn ca. Sant skal sies at speidel e mer bedagelig å holde på med, men når du først kommer i havn og blir kjent med grainfather så e den faktisk ganske fantastisk.

Grunnen til at eg har slitt med dårlig meskeeffekt og utbytte e ganske åpenbar, men har ikkje tenkt over det. Først trodde eg at måleutstyret var feil, rutiner var feil osv osv, men det hele bunnet faktisk ut i at eg har oversett avdamping !

Når eg brygga igår så lagde eg meg loggskjema og kontrollerte hele prosessen. Kontrollerte kverning, som no gjøres med fuktet korn for å myke opp kverningen, antall røring i mesk, måling av SG før og etter skylling, som var lovende også kontrollere totalt antall liter vørter før kok ilag med SG før eg kontrollmålte OG og antall liter før eg satt til gjæring.

Holdt på med brygging så lenge og trodde at å bare kjøre igang med nytt utstyr skulle være en lek, men det e jaggu viktig å ikkje stole blindt på korleis utstyret fungerer, for det fungerer ikkje likt for alle så det eg har gjort e at eg dropper øverste silen i meskekar slik at eg kan røre under mesk. Og ved å fukte korn så får eg en bedre gjennomsiling og eg føler meskeeffekten går opp. Det viktigeste var å bruke lokk under kok for å få nok effekt på kokingen slik at den avdamper nok liter i timen for å opprettholde tidsklemmen. Før har eg bare kokt uten lokk og det har resultert i altfor dårlig avkoking og eg har hatt for lav OG og igjen altfor dårlig utbytte og kvalitet på brygget.

Så mange feller man kan gå i og eg hsr den konsekvente feilen st eg ønsker å perfeksjonere alt, men no e planen min å bare vere kjent med brygget mitt og lage godt øl og heller fokusere på helheten enn å perfeksjonere alt, fordi det e då man kjører seg blind på enkle detaljer.

Skål og god lørdag !
Veldig god plan, synes jeg.

Brygginga blir morsommere når en veit det er mange detaljer en ikke trenger å være så sabla nøye med. Det er ikke alt du trenger å veie opp på knarkervekt, for å si det sånn:). Og så kan en konsentrere seg om de bitene som er viktige.
 
Tilbake
Topp