Kjøle vørter i kjele eller gjæringskar?

Ser det som regel alltid er snakk om å kjøle vørteren i kjelen etter koking, men eg kan ikkje heilt skjønne kvifor. Er det ikkje berre fordeler med å tømme varm vørter i gjæringskaret med tanke på infeksjonsfare o.l?
 
Jeg tømmer vørteren over gjæren i gjæringskaret for å få inn mest mulig oksygen, og da må vørteren være avkjølt.
 
Vørtern bør være under 40 grader før den kommer i kontakt med luft. Når du heller den over varm kan du få oksydering.  
 
Storli1 skrev:
Vørtern bør være under 40 grader før den kommer i kontakt med luft. Når du heller den over varm kan du få oksydering. 
HSA er et mer eller mindre teoretisk problem.
Største problemet er vel at utfelling av proteiner/humle da vil skje i gjærkarret.
En annen ting er at infeksjonsfaren er størst mellom 40 og 80 grader....
For å nevne det, transport av kokende vørter i et gjærspann er vel også en risikosport..
 
Tilbake
Topp