Klargjøring for første brygg - Gjæringstemperatur?

Hei! I helgen som kommer skal jeg brygge for første gang, og da blir det denne APAen fra Ølakademiet. Jeg har to alternativer for plassering av gjæringsdunken. Den ene er på et ekstra soverom der temperaturen ligger ganske stabilt på 19-20 grader med åpent vindu og eventuelt åpen dør alt etter utetemperaturen. Denne temperaturen kan dermed justeres opp, men ikke ned. Det andre alternativet er på stua/kjøkkenet, der jeg har varmepumpe og kan justere temperaturen både opp og ned. Nå i sommerhalvåret er varmepumpen stort sett av, og temperaturen varierer fra 19-23 grader i løpet av dagen avhengig av været (spesielt sola), men her kan jeg holde den på et relativt stabilt nivå vha. varmepumpa.

Hvor vil det være mest gunstig å gjære? Temperaturen vil stige noen grader (?) under stormgjæringen, og deretter gå ned litt senere. Vil det være et problem om temperaturen varierer litt (f.eks mellom 19 og 21 grader) i løpet av gjæringsprosessen?
 
Jeg ville satt den der du har det kaldest :) Generelt er mest mulig stabil temperatur et ønske, og om temperaturendringer forekommer så er det en gylden regel om at heving av temperatur er bedre enn senking (i hvert fall under gjæringsforløpet).

Det blir nok bra! :)
 
Det finnes noen triks, det er litt styr, våte omslag i f.eks en murer bøtte og en bordvifte kjøper deg noen grader nedover. Om temperatur i rommet er 20gr kan stormgjæringen fort lage 23-25 i dunken. Det er litt høyt. De 2-3 første dagene er viktigst å holde tempen, deretter kan den fint stå i 20-22 grader. Fest gjerne en tempmåler på dunken også, og isoler føleren. Lykke til!
 
Ved siste brygg, holdt jeg kjøleskap temp på 13-14gr alikavel steig tempen I karet til 19.5gr under den heftigste gjæringen (WLP004).
Anbefaler å gå til anskaffelse av kjøleskap og temp kontroll snarest...
 
Kjøleskap er dessverre ikke aktuelt. Det beste da er kanskje å kjøle ned stua til 16 grader til stormgjæringen er over, og deretter flytte gjæringskaret inn på soverommet.
 
Jeg ville ikke stresset med det. RDWHAHB (google det om du lurer på hva det er) og sånn. Jeg har kjøleskap til gjæring men jeg gjærer på 18 grader nå uansett. Du kan selvsagt gjære på 14-15 grader men det blir i overkant "clean" for min del. Det ble veldig lite estere og frukttoner, som jeg savnet.

Jeg hadde bare gjæret på 19-20 grader, jeg. Bedre med litt estere i ølen enn lungebetennelse. :) På jobben har setter vi gjæringskaret i vannbeholder. Den øker den termiske massen samtidig som fordampingen holder tempen nogenlunde under kontroll.

(Forøvrig skriver jeg dette også for å illustrere at du aldri kan spørre to hjemmebryggere om noe som helst uten å få minst tre svar hvorav to er motstridende. :)
 
Sist redigert:
Jeg mener jeg har uheldige erfaringer med de høyere temperaturene - særlig i form av et lite fuselstikk. Gjør det du kan for å holde temperaturen i dunken under 20 - om du da ikke brygger belgere av det varmekjære slaget.
 
I løpet av stormgjæringen steg temperaturen i dunken til 23 grader mens romperaturen var 19. Nå er stormgjæringen over så vidt som jeg kan se, og temperaturen i dunken er ca 21 grader. Går dette bra, eller bør jeg prøve å senke den litt? :)
 
Du bør ikke senke temperaturen, da kan gjæren finne på å gå i dvale. Det beste (neste gang) er å prøve å holde det litt kjøligere under stormgjæringen og så heller gå opp en grad etterpå.

Bare hold den på 21 nå.
 
Tilbake
Topp