Knusnings grad til Brewtools (150)

kosl

Norbrygg-medlem
Hei, i manualen til BT står anbefalt knusnings grad til 1,2-1,3mm - sikkert noen som har gjort seg noen erfaringer på dette?
Skal brygge jomfru-brygget om et par uker - så er interessert i tips og råd for best mulig utbytte og problemfri mesking.
 
Hei, i manualen til BT står anbefalt knusnings grad til 1,2-1,3mm - sikkert noen som har gjort seg noen erfaringer på dette?
Skal brygge jomfru-brygget om et par uker - så er interessert i tips og råd for best mulig utbytte og problemfri mesking.
Kverning er en funksjon av spaltebredde, hastighet, utforming av valsene og ikke minst størrelsen på selve maltet. Derfor er det vanskelig å angi en fast spalte – siden det kun er en av flere faktorer. Det du er ute etter er relativt uskadede skall, kjerner som lett faller fra hverandre når du klemmer på dem (selv om de ser hele ut) og ikke altfor mye mel. Mel er uunngåelig – og det er bedre at maltet er litt for fint kvernet enn at det er uknuste kjerner i miksen. Jeg bruker ulik spaltebredde på vanlig pilsmalt og f.eks Maris Otter. Sistnevnte har små kjerner. Noen liker å fukte maltet. Da vil det i det minste støve mindre, som som kan være et problem om du har store batcher. Og så kan det hjelpe å kjøre lav hastighet på kverningen – i teorien burde det være mer skånsomt, slik at skallene ikke rives opp. Hvis du har egen maltmølle, kan det være vel anvendt tid å teste litt på forhånd.
 
Kverning er en funksjon av spaltebredde, hastighet, utforming av valsene og ikke minst størrelsen på selve maltet. Derfor er det vanskelig å angi en fast spalte – siden det kun er en av flere faktorer. Det du er ute etter er relativt uskadede skall, kjerner som lett faller fra hverandre når du klemmer på dem (selv om de ser hele ut) og ikke altfor mye mel. Mel er uunngåelig – og det er bedre at maltet er litt for fint kvernet enn at det er uknuste kjerner i miksen. Jeg bruker ulik spaltebredde på vanlig pilsmalt og f.eks Maris Otter. Sistnevnte har små kjerner. Noen liker å fukte maltet. Da vil det i det minste støve mindre, som som kan være et problem om du har store batcher. Og så kan det hjelpe å kjøre lav hastighet på kverningen – i teorien burde det være mer skånsomt, slik at skallene ikke rives opp. Hvis du har egen maltmølle, kan det være vel anvendt tid å teste litt på forhånd.
Det har du nok helt rett i, så er det noen som har gjort seg erfaringer de ønsker å dele så blir det mindre prøv og feil.
Benytter forøvrig MM2 og har til nå brygget på Speidel.
 
Det har du nok helt rett i, så er det noen som har gjort seg erfaringer de ønsker å dele så blir det mindre prøv og feil.
Benytter forøvrig MM2 og har til nå brygget på Speidel.
Jeg er i og for seg enig i det @Holmentoppen sier, men på de fleste møllene blir det klønete å holde på å stille om etter hva slags malt du kverner. Jeg kverner på 0,9 mm, men jeg fukter maltet, noe som lar deg kverne med trangere innstilling uten at du river opp skallene. Jeg kjører dessuten maltet gjennom en ekstra gang. Det gir litt bedre utbytte, trur jeg, men det gir også en del mer mjøl. Det er ikke sikkert det er lurt på ditt utstyr. (Jeg kjører batch sparging i vanlig kjele - altså ikke bryggemaskin - og har aldri opplevd antydning til tett mesk, uansett hva jeg har prøvd.)

Med 0,9 mm og fukting har jeg ikke opplevd problemer med å få knust absolutt alt. Jeg dreiv ei stund og stilte mølla enda trangere for å knuse rug og havre, men fant ut at det ikke var nødvendig.

Jeg skal ikke si det sikkert, men jeg opplever ikke at det er noe særlig poeng i å kverne langsomt. Jeg kjører ikke på topp speed, heller, men prøver ikke å holde spesielt lav hastighet.

Fuktinga reduserer støvinga til omtrent null, og det synes jeg er en stor fordel. Bruk ei sprayflaske. Vannmengden er 2% av vekta til maltet. Spray på i flere omganger og rør godt rundt. (Lange gummihansker er greit:).) La det stå i (minst) 10 minutter før du kverner.
 
Sist redigert:
Jeg er i og for seg enig i det @Holmentoppen sier, men på de fleste møllene blir det klønete å holde på å stille om etter hva slags malt du kverner. Jeg kverner på 0,9 mm, men jeg fukter maltet, noe som lar deg kverne med trangere innstilling uten at du river opp skallene. Jeg kjører dessuten maltet gjennom en ekstra gang. Det gir litt bedre utbytte, trur jeg, men det gir også en del mer mjøl. Det er ikke sikkert det er lurt på ditt utstyr. (Jeg kjører batch sparging i vanlig kjele - altså ikke bryggemaskin - og har aldri opplevd antydning til tett mesk, uansett hva jeg har prøvd.)

Med 0,9 mm og fukting har jeg ikke opplevd problemer med å få knust absolutt alt. Jeg dreiv ei stund og stilte mølla enda trangere for å knuse rug og havre, men fant ut at det ikke var nødvendig.

Jeg skal ikke si det sikkert, men jeg opplever ikke at det er noe særlig poeng i å kverne langsomt. Jeg kjører ikke på topp speed, heller, men prøver ikke å holde spesielt lav hastighet.

Fuktinga reduserer støvinga til omtrent null, og det synes jeg er en stor fordel. Bruk ei sprayflaske. Vannmengden er 2% av vekta til maltet. Spray på i flere omganger og rør godt rundt. (Lange gummihansker er greit:).) La det stå i (minst) 10 minutter før du kverner.
Kjører samme opplegget som Finn, men må ha første kverning på 1,5mm for at mølla skal ta maltet, så 0,9mm kjører bånn gass på drillen. Aldri hatt tett mesk jeg heller. Er egentlig ei kassert mølle etter en bryggekompis som fikk stadig lavere utbytte. Han kondisjoner (fukter) ikke. Nå har jeg bedre utbytte med hans kasserte mølle og Grainfather G30 enn han har med Brewtools 40. :p
 
Kjører samme opplegget som Finn, men må ha første kverning på 1,5mm for at mølla skal ta maltet, så 0,9mm kjører bånn gass på drillen. Aldri hatt tett mesk jeg heller. Er egentlig ei kassert mølle etter en bryggekompis som fikk stadig lavere utbytte. Han kondisjoner (fukter) ikke. Nå har jeg bedre utbytte med hans kasserte mølle og Grainfather G30 enn han har med Brewtools 40. :p
Jeg donerte mi gamle mølle til en kamerat. Jeg blei lei av å slite med å få den til å ta tak i maltet. Kamraten har ei grei løsning: Han kjører ikke gjennom den siste resten av malt :D.
 
Tilbake
Topp