Kölch - anbefalinger.

Hallais.

Leser mye godt om øltypen Kölch her inne. Selv har jeg aldri drukket dette, og lurer derfor på om noen kan anbefale en eller flere av dette øllet som man kan få tak i på pol eller butikk.
 
Hei!
Anbefaler deg å snakke med Rune Alm her på forumet. Han kan tipse deg om brygging av Kølch.
Mvh SveinErik  :)
 
Tja, er jo ikke noen ekspert på den, men har brygget et par med bra resultat.
Kan jo tipse deg på oppskrift:

Type: All Grain Date: 27.04.2012
Batch Size (fermenter): 76,00 l Brewer: 
Boil Size: 66,00 l Asst Brewer: 
Boil Time: 60 min Equipment: Speidel 50 liter
End of Boil Volume 64,11 l Brewhouse Efficiency: 82,00 %
Final Bottling Volume: 74,00 l Est Mash Efficiency 84,2 %
Fermentation: Ale, Two Stage Taste Rating(out of 50): 30,0
Taste Notes: 
Ingredients


Ingredients
Amt Name Type # %/IBU
11,50 kg Lager Malt (3,9 EBC) Grain 1 80,4 %
1,40 kg Vienna Malt (6,9 EBC) Grain 2 9,8 %
1,10 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 3 7,7 %
0,20 kg Munich Malt (17,7 EBC) Grain 4 1,4 %
0,10 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 5 0,7 %
60,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 6,6 IBUs
35,00 g Magnum [14,00 %] - Boil 60,0 min Hop 7 14,9 IBUs
14,00 g Irish Moss (Boil 10,0 mins) Fining 8 -
60,00 g Hallertauer Mittelfrueh [4,00 %] - Boil 10,0 min Hop 9 2,6 IBUs
2,0 pkg Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) [124,21 ml] Yeast 10 -
1,00 tsp Yeast Nutrient (Primary 3,0 days) Other 11 -

Jeg havnet på OG 1048, typeriktig er 1044-1050
Jeg siktet meg inn på en IBU på 24.
Magnum ble brukt for å bruke mindre humlemengder med påfølgende trub/tap, kan bruke bare Mittelfrau.

Mesking 90 min på 65, 15 min på 73 og 10 min på 78.
Gjæring på 16 grader i to uker, deretter noen dager på 18-20 grader og på flaske/fat.

Dette blir en øl som de fleste liker, men kan bli litt kjedelig for de som ønsker et øl med mye smak...
Jeg synes den er helt fin som en lettere sommerøl.
 
Jeg synes vanlig Kölsch ble for kjedelig, så jeg tilsatte 150g Tettnang. Whitelabs Kölschgjær, gjæret på 14 grader i 6 uker, skal på fat så snart hjeg kommer meg hjem, men det blir nok stående på gjæringskaret på 14 grader i tilsammen 7 uker. Tror det blir et godt øl, men selvsagt ikke typeriktig. Uten at det bryr meg nevneverdig! :)
 
Polet har akkurat fått inn EN kölsch. Morsom skrivefeil og! Har ikke smakt så vet ikke om den er god :)
Personlig har jeg akkurat brygget en.

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 30,44 l
Post Boil Volume: 24,44 l
Batch Size (fermenter): 21,50 l  
Bottling Volume: 21,50 l
Estimated OG: 1,043 SG
Estimated Color: 6,6 EBC
Estimated IBU: 28,3 IBUs
Brewhouse Efficiency: 74,00 %
Est Mash Efficiency: 80,9 %
Boil Time: 90 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU        
3,00 kg               Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)            Grain         1        75,0 %        
0,50 kg               Vienna Malt (9,0 EBC)                    Grain         2        12,5 %        
0,50 kg               Wheat Malt, Ger (3,5 EBC)                Grain         3        12,5 %        
25,00 g               Hallertauer Hersbrucker [5,90 %] - Boil  Hop           4        18,5 IBUs    
20,00 g               Select Spalt [5,50 %] - Boil 20,0 min    Hop           5        8,3 IBUs      
1,00 tsp              Irish Moss (Boil 10,0 mins)              Fining        6        -            
10,00 g               Hallertauer Hersbrucker [5,90 %] - Boil  Hop           7        1,5 IBUs      
1,0 pkg               German Ale/Kolsch (White Labs #WLP029) [ Yeast         8        -            


Mash Schedule: Single Infusion, Light Body, Batch Sparge
Total Grain Weight: 4,00 kg
----------------------------
Name              Description                             Step Temperature   Step Time        
Mash In           Add 13,40 l of water at 73,6 C          65,0 C             90 min            

Sparge: Batch sparge with 3 steps (Drain mash tun, , 11,02l, 11,02l) of 75,6 C water



Smaker nydelig!
 
Tilbake
Topp