Finn Berger
Moderator
Hvor har du det fra? De rette forholda må være til stede for at det blir en infeksjon. Et enkelt støvkorn er sjeldent nok
Det kommer vel an på hva slags infeksjon vi snakker om.Det går ganske mange bakterier og/eller gjærceller på plassen til et støvkorn. Poenget er dog ikke støvkornets størrelse, men at det skal lite til av urenheter før det er nok til å infisere et brygg eller flaske bare det får litt tid på seg.
Lite kan være nok om vi snakker om bakterier ved starten av et gjæringsforløp, og særlig dersom det tar tid før gjæringa kommer i gang. Da vil det være gunstige forhold for bakterievekst.
Når vi flasker, er situasjonen en annen. pH er lavere, og det er alkohol i ølet. Det som likevel kan være skummelt, er villgjær - forstått som annen gjær enn den man ønsker. Denne gjæren kan tåle alkohol godt, og den kan ha appetitt på sukkerarter som den gjæren vi har brukt, ikke kan spise. Og dermed er vi i gang. Resultatet blir overkarbonering, og også antakelig usmaker, gjerne fenolske.
Sist redigert: