Her er hvordan det gikk til:
Statistics
Volume: 27 liters
Boil Volume: 32 liters
OG: 1046
BG: 1039
FG: 1011
Alcohol: 4.6 % by vol.
Colour: 9 EBC (Golden)
Bitterness: 14 IBU
BU/GU: 0.3
Fermentables
Pilsner Malt 3 EBC 3 EBC 1600 g
Wheat Malt 5 EBC 3300 g
Munich Malt 20 EBC 15 EBC 300 g
Flaked Oats 4 EBC 250 g
Cara Amber 60 EBC 70 EBC 100 g
Rice hulls 200 g
Mash schedule: 44°C 10 min, 50°C i 10 min, 65°C i 50 min, 76°C i 2 min (så skyll ved 76°C)
Boil time: 90 minutes
Hops
Hersbrucker 2.8% alpha 20 g 60 minutes
Tettnanger 3.8% alpha 20 g 60 minutes
Hersbrucker 2.8% alpha 15 g 15 minutes
Fermentation
Yeast: WLP380 Hefeweizen IV Ale (with starter)
Fermented at 17 degrees C for 9 days.
Fermented at 20 degrees C for 5 days.
Kjølte ned til 13°C før pitching av gjær.
Vannjustering i mesk og skyllevann:
CaSO4: 2 gram/10 liter
CaCl: 1,5 gram/10 liter
Oksygenerte med ren O2, flow 1 L/min i 1,5 min.
Kommentarer fra bryggeloggen:
- Fikk 23 liter i gjæringskar, men tilsatte 4 liter kokt (og avkjølt vann) for å justere OG (den var 1.050). Fikk da ønsket OG på 1.046.
- Stilte inn for gjæring på 17°C, men ser at jeg målte til 16°C og SG 1.013 etter 11 dager (var bortreist og fikk ikke fulgt med i mellomtiden). Økte deretter med 2 grader i døgnet til 20°C (og lot det stå i 5 dager før tapping).
Gjæringstemperaturen har altså vært så lav som 16°C.
Edit: Kan legge til at ettersmaken er litt besk og jeg synes også ølet gir en litt varmende følelse i halsen selv om det ikke er høy alk%.