Kontinuerlig skylling

Fly sparge eller continuous sparge er vel kontinuerlig skylling såvidt jeg vet.

Men som emnet i tråden så er det skylling med den manifold duppedingsen som jeg er interessert i :) Til skylling, ikke til sirkulering
 
@Miguel Det vi bare kaller skylling?

Altså, slik jeg har skjøt at vi bruker skylleordene så er det:

Batch sparge: Partiskylling
Fly / continious sparge: Kontinuerlig skylling. Kanskje vi kan kalle dette for buksesmekk-skylling (fly)? Stopper ikke før det er tomt?
 
Sist redigert:
Hei,

Er det noen som har brukt en slik til kontinuerlig skylling ?
Ser at denne egentlig er ment til resirkulering av vørter, men ser for meg at denne også kunne være fin å bruke under kontinuerlig skylling for å fordele skyllevannet jevnt og rolig over maltsenga.

Bare å tilkoble feks en silikonslange mellom krana på karet hvor skyllevannet er og rett inn i senter på denne.

Vis vedlegget 35370

Hvor får man tak i en sånn?
 
Skylling er det vi gjør for å få mest mulig av sukkerstoffene ut fra mesken.
Man kan bruke ulike teknikker.

Den enkleste formen for skylling er å ikke gjøre det i det hele tatt - NoSparge.
Når meskingen er ferdig gjør man forlauf (sirkulerer vørteren til den blir klar) og så tapper man bare av vørteren til kokekjelen.
Denne teknikken gjør at det blir en del sukkerstoffer igjen i mesken, noe man må ta hensyn til i oppskriften.

Så har man Partiskylling - BatchSparge.
Da gjør man først som på NoSparge.
Når man har tappet av en gang, den første batchen/partiet, tilsetter man skyllevann, rører godt i mesken.
Så gjør man forlauf på nytt, og så tapper man av.
Denne teknikken er enkel, gir god effektivitet og begrenser faren for å få for høy pH i mesken ved skylling, som kan føre til at tanniner trekkes ut av malten.
Man kan gjenta dette flere ganger, men man øker sjansen for å få få høy pH i mesken dersom man gjentar det for mange ganger. Det er også begrenset hvor mye det har for seg å skylle mer enn to parti.

Kontinuerlig skylling - FlySparge er en teknikk der man tapper av vørter til kokekjelen samtidig som man hele tiden tilsetter skyllevann, gjerne like fort som man tapper av.
Her må man tappe av veldig sakte eller så danner det seg kanaler i mesken som skyllevannet renner gjennom og mye sukkerstoffer blir liggende igjen i mesken.
Her må man også følge med på pH slik at den ikke blir høy med fare for uttrekk av tanniner. Å senke pH på skyllevannet med syre kan være en fordel for å sikre at pH ikke blir for høy.

Bryggemaskiner med maltrør som heves.
Er litt usikker på hva man skal kalle denne teknikken.
Her hever man maltrøret og så heller man skyllevannet på toppen.
Noen hever maltrøret helt helt opp med en gang og så helles vann over - ligner kanskje litt på Partiskylling?
Andre hever maltrøret litt og litt og heller på vann hele tiden - Kontinuerlig skylling?

Flere teknikker finnes nok og noen bruker sikkert teknikker som ligger litt i mellom.

Alt dette kalles for skylling, men de ulike teknikkene har forskjellige navn.
 
Skylling er det vi gjør for å få mest mulig av sukkerstoffene ut fra mesken.
Man kan bruke ulike teknikker.

Den enkleste formen for skylling er å ikke gjøre det i det hele tatt - NoSparge.
Når meskingen er ferdig gjør man forlauf (sirkulerer vørteren til den blir klar) og så tapper man bare av vørteren til kokekjelen.
Denne teknikken gjør at det blir en del sukkerstoffer igjen i mesken, noe man må ta hensyn til i oppskriften.

Så har man Partiskylling - BatchSparge.
Da gjør man først som på NoSparge.
Når man har tappet av en gang, den første batchen/partiet, tilsetter man skyllevann, rører godt i mesken.
Så gjør man forlauf på nytt, og så tapper man av.
Denne teknikken er enkel, gir god effektivitet og begrenser faren for å få for høy pH i mesken ved skylling, som kan føre til at tanniner trekkes ut av malten.
Man kan gjenta dette flere ganger, men man øker sjansen for å få få høy pH i mesken dersom man gjentar det for mange ganger. Det er også begrenset hvor mye det har for seg å skylle mer enn to parti.

Kontinuerlig skylling - FlySparge er en teknikk der man tapper av vørter til kokekjelen samtidig som man hele tiden tilsetter skyllevann, gjerne like fort som man tapper av.
Her må man tappe av veldig sakte eller så danner det seg kanaler i mesken som skyllevannet renner gjennom og mye sukkerstoffer blir liggende igjen i mesken.
Her må man også følge med på pH slik at den ikke blir høy med fare for uttrekk av tanniner. Å senke pH på skyllevannet med syre kan være en fordel for å sikre at pH ikke blir for høy.

Bryggemaskiner med maltrør som heves.
Er litt usikker på hva man skal kalle denne teknikken.
Her hever man maltrøret og så heller man skyllevannet på toppen.
Noen hever maltrøret helt helt opp med en gang og så helles vann over - ligner kanskje litt på Partiskylling?
Andre hever maltrøret litt og litt og heller på vann hele tiden - Kontinuerlig skylling?

Flere teknikker finnes nok og noen bruker sikkert teknikker som ligger litt i mellom.

Alt dette kalles for skylling, men de ulike teknikkene har forskjellige navn.

Veldig bra med en slik oversikt da nybegynnere som meg har brukt/bruker lang tid på å sortere ut de forskjellige begrepene. :)

Jeg har bryggemaskin med maltrør. Hadde jeg hatt en talje i taket, kunne jeg løftet maltrøret gradvis oppover og kjørt Kontinuerlig skylling - FlySparge. Siden jeg pakker vekk utstyret mellom hver brygging og neppe ville fått lov av kona til å montere løfteutstyr i taket på badet(!!), må jeg bruke siste teknikk. Det funker greit det, bare man er tålmodig og forsiktig når en heller i skyllevannet. Malten må være riktig knust slik at det ikke renner for fort eller at en får tett mesk.

-"Løftet-maltrør-skylling"?
 
Tilbake
Topp