Hei,
Når jeg brygger ekstrakt så er det ingen vits for at jeg skal koke i 60 min meg bekjent.
Hvis jeg ønsker å konvertere en oppskrift som er fra 60 min til for eks 30 min, så får jeg en utfordring ift å beholde samme humle-profil som opprinnelig oppskrift.
For eks har jeg en pilsner/blonde oppskrift hvor jeg har like mye humle ved 60 min som ved 5 min.
Om jeg vil korte ned tiden på koken til 30 min, så tenker jeg at jeg må redusere 5 min tilsettingen noe for å få samme balanse, riktig?
Rent praktisk må i den ene oppskriften ha 100 gram saaz ved 30 min kontra 50 gram ved 60 og får da ca samme IBU.
Må jeg for eks halvere 5 min tilsettingen til 25 gram eller er det ingen god måte å finne dette ut på? Vil det ikke la seg gjøre fordi 30 min vil gi en helt annen profil?
Når jeg brygger ekstrakt så er det ingen vits for at jeg skal koke i 60 min meg bekjent.
Hvis jeg ønsker å konvertere en oppskrift som er fra 60 min til for eks 30 min, så får jeg en utfordring ift å beholde samme humle-profil som opprinnelig oppskrift.
For eks har jeg en pilsner/blonde oppskrift hvor jeg har like mye humle ved 60 min som ved 5 min.
Om jeg vil korte ned tiden på koken til 30 min, så tenker jeg at jeg må redusere 5 min tilsettingen noe for å få samme balanse, riktig?
Rent praktisk må i den ene oppskriften ha 100 gram saaz ved 30 min kontra 50 gram ved 60 og får da ca samme IBU.
Må jeg for eks halvere 5 min tilsettingen til 25 gram eller er det ingen god måte å finne dette ut på? Vil det ikke la seg gjøre fordi 30 min vil gi en helt annen profil?