Kveik og gjæring

Kan det være de mener at man bare lar temperaturen falle naturlig ned når gjæringa er over etter 2-4 dager og den ikke produserer varme lengre. Dvs at man da ikke trenger varmebelte e.l for å holde tempen, men lar den komme ned mot romtemperatur.
 
Gikk inn på oppskriften. Munngodt.pdf (olbrygging.no)
Den sier bl.a.:
Gjæres 3 dager på 40°C (ut stormgjæring), og videre på 20°C ut gjæringsprosessen
Ant. dager for utgjæring: 14 dager

Det blir faktisk litt annerledes. Jeg leser dette som at du gjærer på 40 grader i 3 dager (for da er mesteparten av gjæringen ferdig), og så senker du til 20 grader (for å være sikker). 'Antall dager for utgjæring' leser jeg mer som en standardtekst, mer enn at den da skal stå 10/11 dager på 20 grader for videre gjæring. Tar det 14 dager å gjære, så er det ikke Kveik :cool:
 
Vil tippe at det er denne. Kanskje målet er en "mini cold crash" hvis denne gjæra er av typen som liker å sove på toppen av ølet når den er ferdig. Ingen erfaring med sånn "butikk kveik" så veit ikke hvordan denne oppfører seg. Hadde nok selv tappa til gjæring ved 35C og stilt inkbirden på varme ved 34 og kjøling ved 38, og justert opp to grader etter to døgn.

Takk for tipset!
 
Vil tippe at det er denne. Kanskje målet er en "mini cold crash" hvis denne gjæra er av typen som liker å sove på toppen av ølet når den er ferdig. Ingen erfaring med sånn "butikk kveik" så veit ikke hvordan denne oppfører seg. Hadde nok selv tappa til gjæring ved 35C og stilt inkbirden på varme ved 34 og kjøling ved 38, og justert opp to grader etter to døgn.

Takk! Her plopper det på 37,5⁰C etter bare 1,5 time.
 
Tilbake
Topp