Kveik og gjæring

Jørgen O

Fylkesstyre
Sentralstyre
Har kjøleskap med en frostvakt. Begge disse er tilkobla termostat-styring, så jeg kan både heve og senke temp
En liten kjepphest fra min side: Det er svært sjelden du trenger å koble til både varme- og kjølekilden samtidig. Om det er romtemperatur og du skal gjære pils, bruker du bare kjølingen, og motsatt om du skal gjære med kveik på kroppstemperatur. Så vil romtemperaturen sakte dra den i motsatt retning.

Du oppnår ikke bedre temperaturkontroll ved å bruke både varme- og kjølekilde, men derimot jojo-temperatur og at kompressoren skrur seg unødvendig mye av og på.
 
En liten kjepphest fra min side: Det er svært sjelden du trenger å koble til både varme- og kjølekilden samtidig. Om det er romtemperatur og du skal gjære pils, bruker du bare kjølingen, og motsatt om du skal gjære med kveik på kroppstemperatur. Så vil romtemperaturen sakte dra den i motsatt retning.

Du oppnår ikke bedre temperaturkontroll ved å bruke både varme- og kjølekilde, men derimot jojo-temperatur og at kompressoren skrur seg unødvendig mye av og på.
Bruker de aldri samtidig. Bruker de slik du nevner her og kobler til "heating" om jeg trenger å komme over 15grader, som det aldri blir mer enn der nede fordi "bryggeriet" er i en gammal kjølig råkjeller, og "cooling" om jeg brygger på sommeren og skal ned på feks 10grader.
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Bruker de aldri samtidig. Bruker de slik du nevner her og kobler til "heating" om jeg trenger å komme over 15grader, som det aldri blir mer enn der nede fordi "bryggeriet" er i en gammal kjølig råkjeller, og "cooling" om jeg brygger på sommeren og skal ned på feks 10grader.
Setter +/- 1C for både heating og cooling med target midt i mellom. ESB i garasjen står nå på 17C der varme starter på 16, kjøling starter på 18. Har ikke noe problemer med at det ene går over det andre. Godt isolert probe inn mot veggen på gjæringstanken.
 

espie

Norbrygg-medlem
Setter +/- 1C for både heating og cooling med target midt i mellom. ESB i garasjen står nå på 17C der varme starter på 16, kjøling starter på 18. Har ikke noe problemer med at det ene går over det andre. Godt isolert probe inn mot veggen på gjæringstanken.
Justerer også Heating/Cooling limits basert på om jeg vil holde nede eller øke temperatur på Inkbird. F.eks 0.5 Cooling og 2.0 Heating når den skal holdes på en lav temp, også byttes disse parametrene når man skal opp på Diacetyl-rest. Greit å ha begge kildene fysisk tilkoblet samtidig så man kan justere temp uten å være hjemme for eksempel.
 

Jørgen O

Fylkesstyre
Sentralstyre
Justerer også Heating/Cooling limits basert på om jeg vil holde nede eller øke temperatur på Inkbird. F.eks 0.5 Cooling og 2.0 Heating når den skal holdes på en lav temp, også byttes disse parametrene når man skal opp på Diacetyl-rest. Greit å ha begge kildene fysisk tilkoblet samtidig så man kan justere temp uten å være hjemme for eksempel.
Ja, å øke temp. limits på den måten du gjør er en god løsning. Jeg tok utgangspunkt i å sette +/- 0,3-0,5 grader både opp og ned. Da blir det mye "jojo".
 

Håkon Bugge

Norbrygg-medlem
Og generelt sett vil du helst unngå at gjæringstemperaturen går ned i løpet av gjæringstiden, heller opp mot slutten.
Hvis jeg starter gjæring på en lager i et rom med 10 grader, så regner jeg med at vørteren/øllet holder 12 - 13 grader under frisk-bris gjæringen. Hvis jeg da bare la dette stå, så synker vel temperaturen ned igjen mot 10 grader. Er det dette du advarer mot @Jørgen O ?
 

Jørgen O

Fylkesstyre
Sentralstyre
Hvis jeg starter gjæring på en lager i et rom med 10 grader, så regner jeg med at vørteren/øllet holder 12 - 13 grader under frisk-bris gjæringen. Hvis jeg da bare la dette stå, så synker vel temperaturen ned igjen mot 10 grader. Er det dette du advarer mot @Jørgen O ?
Jeg snakker om gjæring i et temperaturkontrollert gjæringskammer, så jeg vil mene at problemstillingen du løfter her er litt på siden.

Det jeg advarer mot er - i et gjæringskammer med temperaturkontroll - å være for finmasket når du bestemmer temperatur(intervall). For å spissformulere: Om du skal gjære på 12 grader, og sier at kjølingen skal skru seg på når temperaturen i gjæringskaret når 12,1 grader, og varmen skru seg på når den er 11,9 grader, kommer kjøle- og varmekildene til å "slåss" mot hverandre konstant. Da er det bedre å bruke bare én av dem av gangen. Typisk kun kjøling om du gjærer lager i et gjæringskammer som står i romtemperatur.
 

Håkon Bugge

Norbrygg-medlem
Jeg snakker om gjæring i et temperaturkontrollert gjæringskammer, så jeg vil mene at problemstillingen du løfter her er litt på siden.
Det som slo meg, var at en kunne sørge for monotont stigende temperatur i gjæringskaret. En trenger jo da selvfølgelig gjæringskammer.

Ellers er jeg helt enig i at mangel på god hysterese ikke er bra.
 

Jørgen O

Fylkesstyre
Sentralstyre
Det som slo meg, var at en kunne sørge for monotont stigende temperatur i gjæringskaret. En trenger jo da selvfølgelig gjæringskammer.

Ellers er jeg helt enig i at mangel på god hysterese ikke er bra.

Jeg er helt enig i at det ikke er noen ulempe å begynne gjæringen på laveste temperatur og avslutte på det høyeste i løpet av gjæringstiden. :)
 

Huldrevatn - Bård

Norbrygg-medlem
Takk for utdypende svar! Kan man da like så godt få vørteren ned til si 37 grader, eller albuevarmt, pitche gjæren, og sette gjæringsbeholderen med ølet i et kjøleskap med en frostvakt + termostat som allerede står på 37 grader? Eller er det et poeng at den skal starte høyt og naturlig gå nedover?
Nå har du fått mange svar imellomtia, men jeg ville satt den i kjøleskap med frostvakt ja. En kveik på 37 grader gjør jobben fort, men du vil itte at den skal gå ned i temp. Jeg tenker at den kan pitches på noen grader mer enn du tenker den skal gjære på.

MEN nå er det jo spørs hvilke kveik du går for og hva du tenker du vil ha ut av den. Men den kommer hvertfall til å jobbe hardt og raskt på en slik temperatur.
 
Nå har du fått mange svar imellomtia, men jeg ville satt den i kjøleskap med frostvakt ja. En kveik på 37 grader gjør jobben fort, men du vil itte at den skal gå ned i temp. Jeg tenker at den kan pitches på noen grader mer enn du tenker den skal gjære på.

MEN nå er det jo spørs hvilke kveik du går for og hva du tenker du vil ha ut av den. Men den kommer hvertfall til å jobbe hardt og raskt på en slik temperatur.
Så pitche den på typ 40 grader? Og hva ville du da satt inkbird-termometeret på? Bare på heating og 37 grader +- 1 grad?
 
Topp