Da hadde du antakelig overpitcha ganske grovt i forhold til temperaturen, hvilket ikke gir spesielt godt øl, heller. 20 grader er dessuten flere grader over den anbefalte gjæringstemperaturen for de aller fleste lagergjærtyper. Men bryggosofene har jo vist at noen lagergjærtyper kan gi helt grei pils ved 20 grader - eller til og med høyere. (Neida, jeg foretrekker å gjære pilsen min på 10 grader
- sjøl om jeg ikke ser noen grunn til å tvile på exbeerimentene.)
Jeg snakker om den sonen vi kan gjære innafor med en gitt gjærtype og regne med å få godt øl. "Komfortsone" var et særdeles dårlig valg av ord, for den temperaturen gjæren trives best i, ligger godt over den sonen vi vil bruke den til å lage øl innafor.
Det er vel stort sett sånn at vi velger gjær som passer til den øltypen vi brygger, eventuet kombinert med hensynet til mye eller lite av de esterne vi ønsker. Det kan jo variere noe innafor øltypen, men som regel ikke mye.
Poenget mitt var ellers bare at det ikke er sånn at vi kan lese hvor god gjæren er til å produsere estere ut av den temperaturen gjæren fungerer godt som ølgjær innafor. Kveik er vel med tanke på det ikke spesiell på annen måte enn at den fungerer godt innafor en sone som ligger mye høyere enn for all annen gjær. Du kan jo - påstås det - få et rimelig reint resultat med kveik om du bare legger deg i den nedre del av den sonen. Og sånn sett er det mye mer interessant hvilke estere kveiken produserer enn mengden - som vi kan regulere med temperaturen.
Angående det med å gjære med en "vanlig" gjær på 35 grader: Det ville ikke overraske meg om en kunne få akseptable/interessante øl ut av det om en prøvde, og tilpassa gjærmengde og eventuelt andre forhold til det gjennom eksperimentering. Jeg aner ikke om det har vært prøvd, men det er sjølsagt gode grunner for at det ikke har vært noe tiltrekkende prosjekt for folk opp gjennom.