Lage starter. Én eller flere rør med gjær?

Tidligere har jeg alltid kjøpt 2 WLP-rør og lagd starter, men det er vel ingenting i veien for å spare litt penger og kjøpe kun 1 rør, og så steppe opp starter i flere steg?
Hva er fordeler og ulemper med å bruke 1 rør? Foruten at det tar lenger tid?
Hørte på nyeste vestkast at gjæren er best etter et par generasjoner. Når en stepper starter vil man jo automatisk få 2. eller 3.generasjons gjær?
Hva gjør dere? 1 eller flere rør? Stepper opp eller lager en gigastarter med 2-3 rør etc for å spare tid?
Ble litt rotete innlegg men håper på en fin diskusjon :)
 
Det har jeg gjort flere ganger. Kjøper kun et rør og stepper opp 3 ganger istedet for to rør. Ikke noe problem
 
sjekk denne kalkulatoren. Den beregner også hvor mye ekstra man får, slik at du kan ta av en del gjær til lagring før du pitcher, slik at du slipper å vaske den senere. Da vil du alltid ha gjær klar til neste batch som du kan gjøre det samme med. Skal ikke være nødvendig med mer enn ett rør.
 
Kanskje vanskelig å svare på, men vet du om det er noen merkbar forskjell om en kjøper nok gjær og lager 1 starter uten å steppe, sammenlignet med å steppe opp 3 ganger (antall generasjoner gjær)?
 
Skal vel ikke være noe merkbar endring siden du ikke stresser gjæren nevneverdig i en starter (gjær brukes jo somregel i 10-15 generasjoner). Det skal vel uansett ikke være nødvendig med mer enn 1 pakke hvis du setter en større starter, men har ikke svart belte i dette.
 
Noe å tenke på er å la gjæren bunnfelle skikkelig. Hvis ikke formerer du bare videre på de som bunnfeller raskt og gjæren kan få andre egenskaper enn den orginale.
 
Skal vel ikke være noe merkbar endring siden du ikke stresser gjæren nevneverdig i en starter (gjær brukes jo somregel i 10-15 generasjoner). Det skal vel uansett ikke være nødvendig med mer enn 1 pakke hvis du setter en større starter, men har ikke svart belte i dette.
Har hørt at gjæren er BEDRE etter noen generasjoner enn den første, og at det derfor blir bedre når man stepper i 2-3 steg enn om man bare gjør det i ett steg.. hvis du skjønner :)

Noe å tenke på er å la gjæren bunnfelle skikkelig. Hvis ikke formerer du bare videre på de som bunnfeller raskt og gjæren kan få andre egenskaper enn den orginale.
Godt poeng !!
 
Tilbake
Topp