Lagre øl med kork-kork?

Gahr skrev:
Jeg er forsåvidt helt enig i argumentet ditt om at det kanskje vil være bedre å lagre ølet med litt eik. Korkaromaen er (som sagt) veldig hit-or-miss, og den er ikke nødvendigvis behagelig heller, mer kompleks eller ei...


En liten digresjon...
Eike spon har vært brukt i minst et par 10 år innen norsk håndverks-kunst. [les:moonshine]
Tidlig på 90 tallet eksperimenterte vi endel med lagring av blank sprit av prima kvalitet på norges-glass isatt  spon. Med lang lagring ble det et forbausende bra resultat og noen eksperimenterte også med å tilsette feks syrup og karamell. Mendet viste seg gang på gang at den beste "KognaK'en" ble til med å kun bruke spon.
Det sponet var å få kjøpt fra spesialbutikker og var utskiftede oppmalte cognac fat. Treet hadde nok tilført congacen smak på tønnene men jeg tror også at treverket var så godt marinert i konjakk over så lang tid at det ble som en ekstra bonus for oss. Resultatet var uansett husmanns kognak til en husmanns pris med stor ære til han som hadde beste varene på lokalet i helgene. Og tålmodighet var en dyd i denne kunsten.

At spon vil kunne gi positive og mer komplekse smaker til øl er jeg helt sikker på. Og en fordel er jo at det er så mange tresorter å velge mellom. Må ikke brukes eik.
 
arve.thue skrev:
En liten digresjon...
Eike spon har vært brukt i minst et par 10 år innen norsk håndverks-kunst. [les:moonshine]
Tidlig på 90 tallet eksperimenterte vi endel med lagring av blank sprit av prima kvalitet på norges-glass isatt  spon. Med lang lagring ble det et forbausende bra resultat og noen eksperimenterte også med å tilsette feks syrup og karamell. Mendet viste seg gang på gang at den beste "KognaK'en" ble til med å kun bruke spon.
Det sponet var å få kjøpt fra spesialbutikker og var utskiftede oppmalte cognac fat. Treet hadde nok tilført congacen smak på tønnene men jeg tror også at treverket var så godt marinert i konjakk over så lang tid at det ble som en ekstra bonus for oss. Resultatet var uansett husmanns kognak til en husmanns pris med stor ære til han som hadde beste varene på lokalet i helgene. Og tålmodighet var en dyd i denne kunsten.

At spon vil kunne gi positive og mer komplekse smaker til øl er jeg helt sikker på. Og en fordel er jo at det er så mange tresorter å velge mellom. Må ikke brukes eik.

Enig.
eikespon får man nå på V&B. Brewmasters hadde dessuten en episode hvor de brygget øl med sedertrefliser.
 
Tilbake
Topp