Erlendso
Dommer
I går kl. 21 mens dama såg på frustrerte fruer fikk jeg ånden over meg og ville sette et brygg. :idea:
Grunnet tiden på døgnet, samt mitt utstyrsnivå ble dette et ekstraktbrygg. Steepet en halv kilo Krystall i 40 minutt på 65-70 grader før jeg tilsatte maltekstrakten.
Og der satt jeg en times tid, før det i det hele tatt begynte å koke. 25 liter på komfyrtopp fra IKEA er som å sette en elefant på en pocket-bike. I halv elleve tiden, fikk jeg endelig en "hot break", og begynte å tilsette humlingen (Northern Brewer 60 min og Hallertrau 15 + 1 min). Bryggeseansen ble vel egentlig preget av litt dårlig planlegging & amatøropplegg med rot på kjøkkenet og nysgjerrig bikkje med snuten oppi alt.
Anyway, når det var på tide å kjøle ned vørteren passet selvfølgelig ikke 25-liters hyttekjelen (med en krane som stikker ut 5 meter) nedi IKEA-vasken. Ikke bare-bare å kjøle ned 25 liter brennhett vørter kl. halv ett på en arbeidskveld. Jeg tappet det dermed rett på en sterilisert gjæringsdunk, satte på lokk & gjærlås, sa noen trønder-gloser , og satte hele dunken i dusjen. Der sprayet jeg med kaldt vann, og lot det stå slik ca. en halvtime. Det viste seg å være like nyttig som en blaut fis, siden karet var omtrent like varmt da jeg kom inn for å sjekke. :bokser:
Når klokken begynte å nærme seg 1:00 var gode råd dyre. Det endte med at jeg satte gjæringskaret (med relativt glovarm vørter i) i romtemperatur, og dro til sengs. Når jeg sto opp i dag tidlig kl. 07:00 var dunken fremdeles varm! Planen er nå å pitche gjæren når jeg kommer hjem. Hvis den er kald da! Vørter ser ut til å ha varmekapasitet som varm lava..! :
Spørsmålet er: Er dette brygget blitt til dassvann, eller er det fremdeles sjanser for at det kan gå bra? Var nøye med sterilisering, og som kjent var ikke vørteren kald da den havnet i gjæringskaret, i tillegg ble gjærlåsen satt på før "kjølingen" begynte! Dermed begrenset med luft-pathogener.
Har og luftpumpe + stein for oksygenering av vørter. Er det hensiktsmessig å sette nedi en slik, eller burde jeg bare ristet?
-Erlend
Grunnet tiden på døgnet, samt mitt utstyrsnivå ble dette et ekstraktbrygg. Steepet en halv kilo Krystall i 40 minutt på 65-70 grader før jeg tilsatte maltekstrakten.
Og der satt jeg en times tid, før det i det hele tatt begynte å koke. 25 liter på komfyrtopp fra IKEA er som å sette en elefant på en pocket-bike. I halv elleve tiden, fikk jeg endelig en "hot break", og begynte å tilsette humlingen (Northern Brewer 60 min og Hallertrau 15 + 1 min). Bryggeseansen ble vel egentlig preget av litt dårlig planlegging & amatøropplegg med rot på kjøkkenet og nysgjerrig bikkje med snuten oppi alt.
Anyway, når det var på tide å kjøle ned vørteren passet selvfølgelig ikke 25-liters hyttekjelen (med en krane som stikker ut 5 meter) nedi IKEA-vasken. Ikke bare-bare å kjøle ned 25 liter brennhett vørter kl. halv ett på en arbeidskveld. Jeg tappet det dermed rett på en sterilisert gjæringsdunk, satte på lokk & gjærlås, sa noen trønder-gloser , og satte hele dunken i dusjen. Der sprayet jeg med kaldt vann, og lot det stå slik ca. en halvtime. Det viste seg å være like nyttig som en blaut fis, siden karet var omtrent like varmt da jeg kom inn for å sjekke. :bokser:
Når klokken begynte å nærme seg 1:00 var gode råd dyre. Det endte med at jeg satte gjæringskaret (med relativt glovarm vørter i) i romtemperatur, og dro til sengs. Når jeg sto opp i dag tidlig kl. 07:00 var dunken fremdeles varm! Planen er nå å pitche gjæren når jeg kommer hjem. Hvis den er kald da! Vørter ser ut til å ha varmekapasitet som varm lava..! :
Spørsmålet er: Er dette brygget blitt til dassvann, eller er det fremdeles sjanser for at det kan gå bra? Var nøye med sterilisering, og som kjent var ikke vørteren kald da den havnet i gjæringskaret, i tillegg ble gjærlåsen satt på før "kjølingen" begynte! Dermed begrenset med luft-pathogener.
Har og luftpumpe + stein for oksygenering av vørter. Er det hensiktsmessig å sette nedi en slik, eller burde jeg bare ristet?
-Erlend