Da jeg er innehaver av begge disse duppedittene så tenkte jeg å dele mine erfaringer og førsteinntrykk, samt gjøre en liten sammenligning på et testbrygg (Weissbier #2).
1: Tilt hydrometer
Kjøpte to slike da jeg tenkte det ville være veldig nyttig å følge med på både temperatur og gjæringsforløp. Første runde ble ikke som forentet, og målingene viste egentlig bare tull. Nå kan nok dette ha noe å gjøre med at jeg forsøkte i en NEIPA med 600g tørrhumling. Det kan rett og slett se ut som Tilten ikke er veldig glad i ting som legger seg på topp av vørten. I runde 2 ble denne lagt i en tsjekkisk pilsner, og det kan foreløpig virke som om den har fungert som den skal. Man må bare være obs på at den fort kan finne på å fluktuere et par poeng opp og ned, slik at det er trenden man bør se på over tid. Temperaturloggingen virker til å være temmelig nøyaktig, så denne har jeg ikke noe å utsette på. Nå er en annen tilt lagt i en Weissbier, og vi skal følge denne i gjæringforløpet i denne tråden.
For å logge SG/temp må man ha en gammel telefon eller nettbrett som kan være innenfor bluetooth rekkevidde, samt benytte en tjeneste slik som beer.monitor. De har også en egen løsning med logging rett til et google sheet (som jeg benytter). Dette krever en konto hos google, samt nettilgang på "logge-enheten". Man vi da ha tilgang til dataene uansett hvor man er. Dersom man ikke har en loggenhet tilkoblet, må man sjekke SG/temp manuelt ved å koble seg til Tilten (den lagrer ikke historiske data selv). Man kan også benytte seg av en Rasberry Pi, og da f.eks en Pi Zero W til 83 kroner med både WiFi og Bluetooth innebygd. Da vil denne gjøre samme nytten. Jeg har akkurat fått en slik i posten og skal få satt denne opp etterhvert.
Bilde 1: Google Sheet med SG og temperatur fra Tilt hydrometer i en Tsjekkisk pils.
Bilde 2: Rasberry Pi Zero W - liten formfaktor.
2: Plaato digital gjærlås
Etter å innledningsvis ha plagdes mye med Tilt og vært ganske skuffet så tok jeg en avgjørelse med å kjøpe to stk Plaato for å teste disse. Plaato måler fremgangen i gjæringen ved å telle co2 bobler som går gjennom gjærlåsen. Her har jeg ikke fått så mange førsteinntrykk, da sammenligningstesten med Weissbier er den første runden med disse. Noe av det jeg bet meg merke i er bl.a at man skal oppgi volum på vørten ned til 0,1 L nøyaktighet i appen - noe som jeg ikke har mulighet til da jeg gjærer på Speidel plastdunker (uten noen som helst slags visning på ant liter. Det endte opp med at jeg laget min egen skala i hele liter og satser på at det er nøyaktig nok. Plaato skal også ha OG i oelchvekt, og bruker bare oelch som måleenhet. Man må også ha strøm via USB tilkoblet gjærlåsen, slik at det er en ledning til som skal inn i kjøleskapet. Jeg gjærer mine brygg i et par kjøleskap med en heatpad under hver dunk. Det ene styres av en ITC-310 og den andre av en STC-1000. Noe som jeg har observert etter bare knapt et døgn er at temperaturvisningen til plaato nødvendigvis ikke blir rett, da den måler temperatur i CO2-en og ikke i selve vørten. Den har svingt en god del når jeg ser på det innledende døgnet. Plaato logger via WiFi til en egen server, slik at du trenger ikke ha en egen enhet for å logge gjæring og temp. Den skal etterhvert få mulighet til å logge til andre typer tjenester, f.eks beer.monitor. Jeg er spent på om den vil gi muligheten til å logge lokalt, slik at man ikke er avhengig av serveren til Plaato for å gjøre logging. Videre så må man sjekke status via en app på telefonen (Andriod/iOS), man har ikke en webside man kan gå inn på.
Bilde 3: Plaato digital gjærlås montert
Bilde 4: Skjermdump fra appen til Plaato
Sammenligningstest Tilt vs Plaato - Weissbier #2
For å få et lit bedre grunnlag for sammenligning så har jeg satt opp en liten test med både en Plaato og en Tilt i samme brygg.
Weissbier #2:
OG: 1.052
Forv FG: 1.010
WLP300 + WLP400. Satt 2 L starter og forkultur før pitching.
Satt på 18 grader C.
Etter knapt et døgn gir enhetene disse målingene:
Plaato gir en oelchvekt på 45.9 (noe som skal tilsvare cs 1.046 SG) mens Tilt oppgir at brygget har gjæret 1.033 SG. Dette er ganske stor forskjell, og som dere ser er også temperatursvingningene til Plaato mye større (pga omgivelsestemperaturen i kjøleskapet).
Foreløpig vet jeg ikke helt hvilken jeg skal tro mest på, men vi får se hvordan det utvikler seg. Planlegger å sette opp et google sheet hvor vi kan se sammenligning bedre etterhvert. Vil også ta noen kontrollprøver med et vanlig hydrometer, så får vi se hva som kommer ut av dette.
1: Tilt hydrometer
Kjøpte to slike da jeg tenkte det ville være veldig nyttig å følge med på både temperatur og gjæringsforløp. Første runde ble ikke som forentet, og målingene viste egentlig bare tull. Nå kan nok dette ha noe å gjøre med at jeg forsøkte i en NEIPA med 600g tørrhumling. Det kan rett og slett se ut som Tilten ikke er veldig glad i ting som legger seg på topp av vørten. I runde 2 ble denne lagt i en tsjekkisk pilsner, og det kan foreløpig virke som om den har fungert som den skal. Man må bare være obs på at den fort kan finne på å fluktuere et par poeng opp og ned, slik at det er trenden man bør se på over tid. Temperaturloggingen virker til å være temmelig nøyaktig, så denne har jeg ikke noe å utsette på. Nå er en annen tilt lagt i en Weissbier, og vi skal følge denne i gjæringforløpet i denne tråden.
For å logge SG/temp må man ha en gammel telefon eller nettbrett som kan være innenfor bluetooth rekkevidde, samt benytte en tjeneste slik som beer.monitor. De har også en egen løsning med logging rett til et google sheet (som jeg benytter). Dette krever en konto hos google, samt nettilgang på "logge-enheten". Man vi da ha tilgang til dataene uansett hvor man er. Dersom man ikke har en loggenhet tilkoblet, må man sjekke SG/temp manuelt ved å koble seg til Tilten (den lagrer ikke historiske data selv). Man kan også benytte seg av en Rasberry Pi, og da f.eks en Pi Zero W til 83 kroner med både WiFi og Bluetooth innebygd. Da vil denne gjøre samme nytten. Jeg har akkurat fått en slik i posten og skal få satt denne opp etterhvert.
Bilde 1: Google Sheet med SG og temperatur fra Tilt hydrometer i en Tsjekkisk pils.
Bilde 2: Rasberry Pi Zero W - liten formfaktor.
2: Plaato digital gjærlås
Etter å innledningsvis ha plagdes mye med Tilt og vært ganske skuffet så tok jeg en avgjørelse med å kjøpe to stk Plaato for å teste disse. Plaato måler fremgangen i gjæringen ved å telle co2 bobler som går gjennom gjærlåsen. Her har jeg ikke fått så mange førsteinntrykk, da sammenligningstesten med Weissbier er den første runden med disse. Noe av det jeg bet meg merke i er bl.a at man skal oppgi volum på vørten ned til 0,1 L nøyaktighet i appen - noe som jeg ikke har mulighet til da jeg gjærer på Speidel plastdunker (uten noen som helst slags visning på ant liter. Det endte opp med at jeg laget min egen skala i hele liter og satser på at det er nøyaktig nok. Plaato skal også ha OG i oelchvekt, og bruker bare oelch som måleenhet. Man må også ha strøm via USB tilkoblet gjærlåsen, slik at det er en ledning til som skal inn i kjøleskapet. Jeg gjærer mine brygg i et par kjøleskap med en heatpad under hver dunk. Det ene styres av en ITC-310 og den andre av en STC-1000. Noe som jeg har observert etter bare knapt et døgn er at temperaturvisningen til plaato nødvendigvis ikke blir rett, da den måler temperatur i CO2-en og ikke i selve vørten. Den har svingt en god del når jeg ser på det innledende døgnet. Plaato logger via WiFi til en egen server, slik at du trenger ikke ha en egen enhet for å logge gjæring og temp. Den skal etterhvert få mulighet til å logge til andre typer tjenester, f.eks beer.monitor. Jeg er spent på om den vil gi muligheten til å logge lokalt, slik at man ikke er avhengig av serveren til Plaato for å gjøre logging. Videre så må man sjekke status via en app på telefonen (Andriod/iOS), man har ikke en webside man kan gå inn på.
Bilde 3: Plaato digital gjærlås montert
Bilde 4: Skjermdump fra appen til Plaato
Sammenligningstest Tilt vs Plaato - Weissbier #2
For å få et lit bedre grunnlag for sammenligning så har jeg satt opp en liten test med både en Plaato og en Tilt i samme brygg.
Weissbier #2:
OG: 1.052
Forv FG: 1.010
WLP300 + WLP400. Satt 2 L starter og forkultur før pitching.
Satt på 18 grader C.
Etter knapt et døgn gir enhetene disse målingene:
Plaato gir en oelchvekt på 45.9 (noe som skal tilsvare cs 1.046 SG) mens Tilt oppgir at brygget har gjæret 1.033 SG. Dette er ganske stor forskjell, og som dere ser er også temperatursvingningene til Plaato mye større (pga omgivelsestemperaturen i kjøleskapet).
Foreløpig vet jeg ikke helt hvilken jeg skal tro mest på, men vi får se hvordan det utvikler seg. Planlegger å sette opp et google sheet hvor vi kan se sammenligning bedre etterhvert. Vil også ta noen kontrollprøver med et vanlig hydrometer, så får vi se hva som kommer ut av dette.