Hei,
Har noen spørsmål jeg lurer på så håper noen har anledning til å hjelpe meg litt med dem.
Q1: Når vørteren er kokt og skal over på gjæringsfatet har jeg merket meg at det er mye grums (humle blant annet) i bunnen av kokeren.
Pleier dere å helle alt over i gjæringsfatet, eller stopper dere når det er noen cm igjen for å unngå å få dette med?
Q2: Under koking av vørteren blir det en del skum, pleier dere å fjerne dette?
Q3: For å få ølet klart etter gjæring har jeg merket meg at å sette det kaldt (f. eks utenfor i 4 grader) hjelper. Er dette en ide å gjøre før man tapper over til ny dunk for tapping til flasker? Kan gjæren dø av denne kulden slik at ettergjæringen på flaskene ikke skjer?
Q4: Har lest at det er lurt å få inn mest mulig luft i vørteren før man tilfører gjæren. Finnes jo fancy oksygen utstyr for dette, men har forstått det sånn at å riste dunken litt gjør jobben. Evt. andre gode metoder? Dedikert betongvisp på drillen kanskje?
Q5: Etter å ha tappet vørteren fra kokeren ned i gjæringsdunken blir det alltid 10 cm med skum. Pleier dere å vente til dette skummet har lagt seg før dere tilsetter gjæren, eller bare drysser dere bare gjæren over skummet? Rører dere eller bare lar det synke inn?
Q6: I forhold til rengjøring av flasker pleier jeg alltid å skylle de 4 ganger i vann rett etter jeg har helt over på glass slik at de blir fri for gjærrester og annet smuss. Når jeg skal tappe ny øl på dem bruker jeg kun starsan for å desinfisere dem. Er det nødvendig å gjøre noe mer? Leser at mange vasker dem med kaustisk soda o.l. for å deretter desinfisere dem. Dette er vell mer for å fjerne mugg og slikt dersom de ikke har skylt dem i vann?
Har vertfall aldri hatt noe problem med infisert øl ennå.
Blei en del spørsmål, men håper noen har tid til å svare på et par av dem
Mvh
Jan Erik
Har noen spørsmål jeg lurer på så håper noen har anledning til å hjelpe meg litt med dem.
Q1: Når vørteren er kokt og skal over på gjæringsfatet har jeg merket meg at det er mye grums (humle blant annet) i bunnen av kokeren.
Pleier dere å helle alt over i gjæringsfatet, eller stopper dere når det er noen cm igjen for å unngå å få dette med?
Q2: Under koking av vørteren blir det en del skum, pleier dere å fjerne dette?
Q3: For å få ølet klart etter gjæring har jeg merket meg at å sette det kaldt (f. eks utenfor i 4 grader) hjelper. Er dette en ide å gjøre før man tapper over til ny dunk for tapping til flasker? Kan gjæren dø av denne kulden slik at ettergjæringen på flaskene ikke skjer?
Q4: Har lest at det er lurt å få inn mest mulig luft i vørteren før man tilfører gjæren. Finnes jo fancy oksygen utstyr for dette, men har forstått det sånn at å riste dunken litt gjør jobben. Evt. andre gode metoder? Dedikert betongvisp på drillen kanskje?
Q5: Etter å ha tappet vørteren fra kokeren ned i gjæringsdunken blir det alltid 10 cm med skum. Pleier dere å vente til dette skummet har lagt seg før dere tilsetter gjæren, eller bare drysser dere bare gjæren over skummet? Rører dere eller bare lar det synke inn?
Q6: I forhold til rengjøring av flasker pleier jeg alltid å skylle de 4 ganger i vann rett etter jeg har helt over på glass slik at de blir fri for gjærrester og annet smuss. Når jeg skal tappe ny øl på dem bruker jeg kun starsan for å desinfisere dem. Er det nødvendig å gjøre noe mer? Leser at mange vasker dem med kaustisk soda o.l. for å deretter desinfisere dem. Dette er vell mer for å fjerne mugg og slikt dersom de ikke har skylt dem i vann?
Har vertfall aldri hatt noe problem med infisert øl ennå.
Blei en del spørsmål, men håper noen har tid til å svare på et par av dem
Mvh
Jan Erik