Leho
Norbrygg-medlem
Prøvde meg i går på min første høsting og vasking av gjær, inspirert av Gustav Foseids inspirerende og instruktive video http://www.youtube.com/watch?v=PrGOdJFsxwk. Prosessen ble dog ikke helt som ventet.
For det første var væsken i mine glassbeholdere langt lysere og tilsynelatende renere enn den Fosseid viser i videoen. Årsaken ligger nok i bruk av åpent kar, god bunnfelling av gjær i karet og muligheten for å helle av alt øl (pale ale) av gjærkaken før vannet ble tilsatt. Fordi det hele så lyst og rent ut hoppet jeg over trinn to i Fosseid prosessen og satte beholderne til bunnfelling av gjæren uten en andre skylling. Etter fire timer hadde svært lite gjær bunnfelt, så da bar det inn i grovkjøkkenet (12-13 C) over natten, med håp om ytterligere bunnfelling. I dag morges ble det konstatert større grad av bunnfelling, men fortsatt nesten melkehvit slurry i det meste av glassene. De ble derfor satt i kjøleskap og blir der i ca 8 timer. Kjenner ikke resultatet av denne lagringen ennå, men antar at bunnfellingen vil øke ytterligere.
Siden slurryen ble helt på glassene har disse ikke vært åpnet, så jeg antar at infeksjonsfaren er lik null. (både glass, kanter og alufolie ble grundig sprayet med starsan før slurryen ble helt oppi. Vannet som ble brukt til å løse opp gjæren var kokt og så nedkjølt).
Finner foreløpigingen grunn til bekymring over resultatet, men vil rapportere om det dersom noe tyder på at alt har gått galt.
Tenkte å bruke deler av gjæren til en Bitter kommende fredag og la resten stå til lagring i kjøleskap et par uker for senere bruk.
Noen som har kommentarer eller innspill?
For det første var væsken i mine glassbeholdere langt lysere og tilsynelatende renere enn den Fosseid viser i videoen. Årsaken ligger nok i bruk av åpent kar, god bunnfelling av gjær i karet og muligheten for å helle av alt øl (pale ale) av gjærkaken før vannet ble tilsatt. Fordi det hele så lyst og rent ut hoppet jeg over trinn to i Fosseid prosessen og satte beholderne til bunnfelling av gjæren uten en andre skylling. Etter fire timer hadde svært lite gjær bunnfelt, så da bar det inn i grovkjøkkenet (12-13 C) over natten, med håp om ytterligere bunnfelling. I dag morges ble det konstatert større grad av bunnfelling, men fortsatt nesten melkehvit slurry i det meste av glassene. De ble derfor satt i kjøleskap og blir der i ca 8 timer. Kjenner ikke resultatet av denne lagringen ennå, men antar at bunnfellingen vil øke ytterligere.
Siden slurryen ble helt på glassene har disse ikke vært åpnet, så jeg antar at infeksjonsfaren er lik null. (både glass, kanter og alufolie ble grundig sprayet med starsan før slurryen ble helt oppi. Vannet som ble brukt til å løse opp gjæren var kokt og så nedkjølt).
Finner foreløpigingen grunn til bekymring over resultatet, men vil rapportere om det dersom noe tyder på at alt har gått galt.
Tenkte å bruke deler av gjæren til en Bitter kommende fredag og la resten stå til lagring i kjøleskap et par uker for senere bruk.
Noen som har kommentarer eller innspill?