Jeg fattet litt interesse for dette med måling av FG, med flytevekt, i ferdiggjæret vørter. Målefeilene som kan oppstå er CO2 bobler på flytevekta som gir den mere oppdrift (mao viser for høy tetthet) samt oppløst CO2 i ølet som også fører til at målingen viser for høy tetthet.
Bobler kan holdes unna ved å spinne hydrometeret under avlesning. Ølet kan også også avluftes for oppløst CO2 (i kombinasjon med risting), men det vil ta lang tid (et døgn eller mere) før CO2'en er helt ute av ølet. Dermed ligger det til rette for en liten regneøvelse for å sjekke hva slags målefeil vi snakker om i forbindelse med oppløst CO2.
Jeg har regnet ut denne målefeilen basert på at ølet er mettet med CO2 (altså ingen avlufting) og at det ikke fester seg bobler til hydrometeret under avlesing. Enkelte ganger kan det jo være greit å slippe denne avluftingen før måling.
Ved 20 grader C er målefeilen på 1,5 (om du måler 1012 så er altså CO2 fri FG=1010,5)
Ved 10 grader C er målefeilen på 2,4
Ved 0 grader C er målefeilen på 3,4
Kjekt å vite (med forbehold om eventuelle feil i utregningene).
Bobler kan holdes unna ved å spinne hydrometeret under avlesning. Ølet kan også også avluftes for oppløst CO2 (i kombinasjon med risting), men det vil ta lang tid (et døgn eller mere) før CO2'en er helt ute av ølet. Dermed ligger det til rette for en liten regneøvelse for å sjekke hva slags målefeil vi snakker om i forbindelse med oppløst CO2.
Jeg har regnet ut denne målefeilen basert på at ølet er mettet med CO2 (altså ingen avlufting) og at det ikke fester seg bobler til hydrometeret under avlesing. Enkelte ganger kan det jo være greit å slippe denne avluftingen før måling.
Ved 20 grader C er målefeilen på 1,5 (om du måler 1012 så er altså CO2 fri FG=1010,5)
Ved 10 grader C er målefeilen på 2,4
Ved 0 grader C er målefeilen på 3,4
Kjekt å vite (med forbehold om eventuelle feil i utregningene).