Fredrik J
Norbrygg-medlem
Heisann.
Jeg lurer litt på hvordan folk måler OG.
Jeg brygger BIAB med en 30 liters kjele, jeg har lenge bommet på OG eller antall liter til jeg i det siste har truffet ganske bra ved regne med 58% utbytte i BeerSmith2.
Jeg mesker på vanlig BIAB måte, tapper så av vørter og fyller opp kjelen igjen med til ca 75 grader(rundt det jeg får ved å helle oppi kokende vann) og tapper en gang til klemmer ut litt av posen på vei opp men ikke så mye.
Slik jeg måler:
Etter at vørter er kjølt ned fjerner jeg kjøleren og lar det stå i 15-20 minutter før jeg tapper av med hevert. Så fort det begynner å komme mer enn bare litt trub inn i heverten slutter jeg og tappe. Jeg måler så OG fra den mengden jeg står igjen med i gjærkarret, og skriver inn antall liter(avlest fra gjærkar) i Beersmith.
Malten kverner jeg på standardinstillingene til en MonsterMill MM2, jeg fikk ganske likt resultat når jeg kjøpte ferdigknust malt fra bryggselv.
Det ligger igjen ganske mye trub i kjelen, 5-7 liter. Minimalt med trub i gjærkarret.
Jeg har mesket på mellom 64 og 67 grader og stort sett rundt 1.050-60 i OG. Hvor og når måler dere OG?
Gleder meg til å møte en del av dere i morgen, det er sikkert den lørdagen i året hvor det blir brygget minst i Norge, men sansynligvis ganske langt opp på konsumerings siden!
(utenom offentlige høytider) :biersmile:
//Fredrik
Edit: Lagt til flere detaljer
Jeg lurer litt på hvordan folk måler OG.
Jeg brygger BIAB med en 30 liters kjele, jeg har lenge bommet på OG eller antall liter til jeg i det siste har truffet ganske bra ved regne med 58% utbytte i BeerSmith2.
Jeg mesker på vanlig BIAB måte, tapper så av vørter og fyller opp kjelen igjen med til ca 75 grader(rundt det jeg får ved å helle oppi kokende vann) og tapper en gang til klemmer ut litt av posen på vei opp men ikke så mye.
Slik jeg måler:
Etter at vørter er kjølt ned fjerner jeg kjøleren og lar det stå i 15-20 minutter før jeg tapper av med hevert. Så fort det begynner å komme mer enn bare litt trub inn i heverten slutter jeg og tappe. Jeg måler så OG fra den mengden jeg står igjen med i gjærkarret, og skriver inn antall liter(avlest fra gjærkar) i Beersmith.
Malten kverner jeg på standardinstillingene til en MonsterMill MM2, jeg fikk ganske likt resultat når jeg kjøpte ferdigknust malt fra bryggselv.
Det ligger igjen ganske mye trub i kjelen, 5-7 liter. Minimalt med trub i gjærkarret.
Jeg har mesket på mellom 64 og 67 grader og stort sett rundt 1.050-60 i OG. Hvor og når måler dere OG?
Gleder meg til å møte en del av dere i morgen, det er sikkert den lørdagen i året hvor det blir brygget minst i Norge, men sansynligvis ganske langt opp på konsumerings siden!
(utenom offentlige høytider) :biersmile:
//Fredrik
Edit: Lagt til flere detaljer