Eg har sett ein sider på råsaft frå hardanger. Eg svovla den med 5 gram sulfitt på 25 liter saft, og tilsette Mangrove Jack's M02 sidergjær etter 36 timar. Den byrjar å nerme seg ferdiggjæra, og kan kjennast litt vel syrleg ut. Eg har lese meg opp litt på sidermaking, og har då funne at malolaktisk gjæring kan hjelpe på saka. Her noko av det vinmonopolet skriv om saka:
Gjennom malolaktisk omdanning blir den skarpe eplesyren omdannet til mykere melkesyre, pH-nivået stiger og vinen føles bløtere. Prosessen gir også vinen et mer komplekst smaksbilde og tilfører aromaer som kan minne om melkeprodukter, melk – mange tenker på lukten av et spedbarn – eller smør. Ikke minst viktig er at en vin som har gjennomgått malolaktisk omdanning er mer stabil under transport og eventuell lagring.
Eg har og lese ein del på cider.org.
..However, a small amount of autolysis from the second crop may be helpful, because this releases nutrients which stimulate maturation through the so-called 'malo-lactic' fermentation. This phenomenon is due to a specialised group of bacteria (Lactobacillus or Oenococcus species) which convert the malic acid of the apple to lactic acid, giving off more carbon dioxide in the process. Often, this happens in the spring when the trees are flowering, giving rise to the notion that somehow the trees and the cider are working in sympathy! Generally the malo-lactic fermentation is to be welcomed, since it lowers the acidity and gives additional rounder smoother flavours, although in very low acid ciders it can reduce the acidity too far. In bittersweet ciders it produces characteristic 'spicy' notes (often detectable in ciders from Normandy)..
Bakteriane som gjer dette treng næring, og kan slik ha god av ein liten grad av autolyse som frigjer næringsstoff. Sideren kan soleis ha godt av å stå på gjæren ein månads tid etter at SG er nådd før omstikking.
Det går og an å ha i gjærnæring og ein malolaktisk kultur.
Er det nokon som har erfaring med bruk av malolaktisk kultur?
Er det att levande kultur i sideren min etter svovlinga?
Og for surølekspertane her på forumet: Kan dette fiksast med NycoPro Ferie eller liknande?
Eg er interessert i alle innspel og erfaringar kring dette, eg har akkurat høyrd om fenomenet sjølv for fyrste gong.
Gjennom malolaktisk omdanning blir den skarpe eplesyren omdannet til mykere melkesyre, pH-nivået stiger og vinen føles bløtere. Prosessen gir også vinen et mer komplekst smaksbilde og tilfører aromaer som kan minne om melkeprodukter, melk – mange tenker på lukten av et spedbarn – eller smør. Ikke minst viktig er at en vin som har gjennomgått malolaktisk omdanning er mer stabil under transport og eventuell lagring.
Eg har og lese ein del på cider.org.
..However, a small amount of autolysis from the second crop may be helpful, because this releases nutrients which stimulate maturation through the so-called 'malo-lactic' fermentation. This phenomenon is due to a specialised group of bacteria (Lactobacillus or Oenococcus species) which convert the malic acid of the apple to lactic acid, giving off more carbon dioxide in the process. Often, this happens in the spring when the trees are flowering, giving rise to the notion that somehow the trees and the cider are working in sympathy! Generally the malo-lactic fermentation is to be welcomed, since it lowers the acidity and gives additional rounder smoother flavours, although in very low acid ciders it can reduce the acidity too far. In bittersweet ciders it produces characteristic 'spicy' notes (often detectable in ciders from Normandy)..
Bakteriane som gjer dette treng næring, og kan slik ha god av ein liten grad av autolyse som frigjer næringsstoff. Sideren kan soleis ha godt av å stå på gjæren ein månads tid etter at SG er nådd før omstikking.
Det går og an å ha i gjærnæring og ein malolaktisk kultur.
Er det nokon som har erfaring med bruk av malolaktisk kultur?
Er det att levande kultur i sideren min etter svovlinga?
Og for surølekspertane her på forumet: Kan dette fiksast med NycoPro Ferie eller liknande?
Eg er interessert i alle innspel og erfaringar kring dette, eg har akkurat høyrd om fenomenet sjølv for fyrste gong.