1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Maltknusing

En tråd i 'Speidel Braumeister' startet av Riisefrutti, 16 Nov 2020.

  1. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har alltid prøvd å kjøre med så lav hastighet som mulig, og det er vel det jeg lurer på om det er noen vits i. Produsentene oppgir jo en kapasitet, altså tall for hvor mange kilo som kan kvernes i løpet av en viss tid, og jeg ville aldri finne på å kjøre på en sånn fart. Men om jeg går opp fra 60 rpm til 200 rpm?

    Nå ser jeg ikke noe poeng i å unngå mjøl, kanskje tvert i mot. Jeg får ikke problemer med avrenninga uansett på systemet mitt. Men om jeg river opp skallene vesentlig mer, er det klart uheldig.
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Hamar
    Du kjører ve BIAB-style. For de som sirkulerer er det litt viktig med mest mulig gjennomstrømning.
     
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Du tapper vel til kok, eller? Jeg heiser opp et maltrør, da blir det ganske kompakt og treigt å renne av hvis det blir for mye veldig fine partikler i maltsenga.
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Ja, jeg tømmer bare en vanlig kjele - på "gamlemåten". Og jeg brygger batch sparge, uten at jeg helt skjønner hvorfor det skulle hjelpe. Jeg brygger ikke større batcher enn 25 liter; kanskje det forklarer noe?

    Jeg har ei mølle med tre valser, som jo skal være mer skånsom med skallene. Jeg veit ikke om det kan ha betydning?
     
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, ikke på annen måte enn at jeg bruker en meskepose fordi det er praktisk. Og jeg sirkulerer jo manuelt til slutt (vorlauf), uten at jeg har noen problemer med det.
     
  6. perolavfk

    perolavfk
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Det at du må betale for å være medlem stemmer ikke, det har blitt skrevet til deg før også.
     
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Vel, jeg møtte en betalingsmur.
     
  8. Ole Mørkved

    Ole Mørkved
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Brygget i går, og i dag, og var begge gangene veldig nøye på å holde lavest mulig hastighet på drillen.

    Mølla er stilt inn på 1,2 mm. Sirkulasjon går veldig fint, og skyllingen er ferdig på under 10 minutter.
    Mesker over natten, samme utbytte som om jeg knuser malten finere.

    Legger ved et bilde av malten. Sjekket, og selv om det ser ut til å være hele korn der, så er alle knekt.

    Maltknus.jpg
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Vakkert:).
     
    Ole Mørkved liker dette.
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    15 kg byggmalt på 1.0 mm og 200 rpm, 1.25 kg røstet rug på 0.5 mm og 200 rpm. Hvis noen lurer på hva stuck mash er, ring meg med video samtale.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Auda.

    Jeg brukte 400 gr rugmalt i ei oppskrift på 6,6 kilo, og det gikk fint. Og den rugen kjørte jeg altså i blender'n, så den blei til fint mjøl. Jeg har nok et annet forhold mellom bredde og høyde på mesken - det kan være ei forklaring-
     
  12. Nordlands

    Nordlands
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Giske
    Er det nødvendig å kverne rug-maltet stå fint? Jeg ble inspirert av andre her til å prøve en Ginger Rye IPA, brukte 12% rugmalt, men kvernet bare alt på 0.9 mm. Den ble også brygget delvis short&shoddy med 45 min mesk, men jeg fikk likevel samme meskeeffektivitet som forrige brygg med samme OG.
     
    loebrygg liker dette.
  13. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Gikk til slutt da. 80 liter pre boil (hot) på 1.055 fra 16.8 kilo malt. 91.2% utbytte.
     
  14. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Wow... Det var bra! :)
     
  15. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Havremalt har gått nokså hel gjennom 0,9 mm hos meg, og rugkorna er enda smalere. Jeg har ikke testa rug i kverna. Det er i grunnen det jeg kan si. Du ser jo om det er hele korn etter kverninga, og det forteller deg vel det du trenger å vite. Ser at noen kjører gristen to ganger, og det er mulig det hjelper. Men det må jo bli et støvehelvete.
     
  16. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Her var en regnefeil på volum. Det var 84% utbytte.
     
    YngveKL liker dette.
  17. YngveKL

    YngveKL
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jojo, litt mindre, men bra det også da :)
     
    Finn Berger liker dette.

Del denne siden