Petter F
Norbrygg-medlem
Du tar bare oppskrifta di med målt volum og OG, og legger til 2.5*0.032 kg sukker og 2.5*0.87 L vann (kilde: http://matvaretabellen.no/bringebaer-raa-06.503). Da ender du opp med en ny OG, enten lavere eller høyere enn du hadde i utgangspunktet, naturligvis avhengig av OG. 3.2 g sukker i 87 g vann gir OG 1015, så trekker mest sannsynlig ned. Slik finner du ny OG, og deretter er det bare å måle FG for å regne ut % på vanlig måte.
Alternativt kan du først regne ut % i ølen på vanlig måte før du tilsetter bær, og regne ut % for bærene alene (OG 1015, anta FG på 1000 eller lavere), og så regne et vektet gjennomsnitt av alkohol-%.
Alternativt kan du først regne ut % i ølen på vanlig måte før du tilsetter bær, og regne ut % for bærene alene (OG 1015, anta FG på 1000 eller lavere), og så regne et vektet gjennomsnitt av alkohol-%.