mengde frukt i øl?

Du tar bare oppskrifta di med målt volum og OG, og legger til 2.5*0.032 kg sukker og 2.5*0.87 L vann (kilde: http://matvaretabellen.no/bringebaer-raa-06.503). Da ender du opp med en ny OG, enten lavere eller høyere enn du hadde i utgangspunktet, naturligvis avhengig av OG. 3.2 g sukker i 87 g vann gir OG 1015, så trekker mest sannsynlig ned. Slik finner du ny OG, og deretter er det bare å måle FG for å regne ut % på vanlig måte.

Alternativt kan du først regne ut % i ølen på vanlig måte før du tilsetter bær, og regne ut % for bærene alene (OG 1015, anta FG på 1000 eller lavere), og så regne et vektet gjennomsnitt av alkohol-%.
 
River opp denne tråden igjen istedet for å opprette en ny tråd.

Jeg sliter litt med å forstå hvordan man får korrekt OG ved bruk av metoden som Petter F ovenfor beskriver. Mitt øl har en OG på 1.052. Jeg har tilsatt 4,225kg rips, og ifølge den tabellen så skal jeg ta 1,052 + (4,225 x 0,81) + (4,225 x 0,069). Men da får jeg jo 4,77! Har jeg misforstått noe her?
 
Lenge siden jeg skrev den forrige posten, men forsøker å fortsette tankerekken:

Dersom du bruker et bryggeprogram er det lett, bare øk vannmengden/volumet med 4.225*0.81 L og legg til 4.225*0.069 kg sukker (100% meskeutbytte).

Dersom du gjør det manuelt, må du vite total vannmengde og sukkerinnhold i vørteren, oppdatere volum og sukker, og så regne ut ny OG. Eksempelvis 20 L med OG 1052:
100 g rent sukker i 1 L vann gir OG ca. 1040 (korriger meg gjerne på dette tallet, samme utregning).
Dvs. med OG 1052 og 20 L har du 52/40 * 20 * 100 g = 2.6 kg sukker
-> Nytt volum: 20 L + 4.225*0.81 L = 23.4 L, nytt sukkerinhold: 2.6 kg + 4.225*0.069 kg = 2.89 kg
-> Ny OG: 1000 + 40 * 2890 /100 /23.4 = 1049.4

Lavere enn utgangspunktet, hvilket er naturlig siden OG i ripsen vil være ca. 1000 + 40 * 4225*0.069 /100 /(4.225*0.81) = 1034
Hadde du regna et vekta gjennomsnitt i stedet burte du få samme svar som over.
 
Tilbake
Topp