Vil nok tro det er forskjell på pilsmalt også, når det kommer til smak. Weyermann Barke Pilsnermalt har vel fått mange godord, hør med @Holmentoppen om erfaringer kanskje?Har brygget en lager med 100% pils og humlet med Mittelfrueh, den ble god, men nå vil jeg brygge en lager med mer maltsmak.
Blir 100% Vienna malt for mye? Hvilken annen malt kan jeg bruke?
100 % vienna gir bra med maltsmak, men det finnes også kombinasjoner som er gode. Barke, som Yngve nevner, er finfin. Jeg har kombinert den med Victory (kjeks-aktig), og melanoidinmalt, og det ble supert. Münich blir heller aldri feil om du vil ha malt. Ølene blir selvsagt mørkere, men det er greit, vel?Har brygget en lager med 100% pils og humlet med Mittelfrueh, den ble god, men nå vil jeg brygge en lager med mer maltsmak.
Blir 100% Vienna malt for mye? Hvilken annen malt kan jeg bruke?
Da får du en dunkel (bayer), og det er jo et fantastisk øl. Det ultimate maltølet, som samtidig er supersmud å drikke. Denne oppskriften er en av de beste jeg har. Men det var kanskje mørkere enn du hadde tenkt?Litt mørkere øl går greit. Tenker du 100% Münich?
En Munich dunkel er vel i utgangspunktet det du kjenner som juleøl(polet, ikke dagligvaren) , men litt lavere OG, så har du noe å sammenligne med før du brygger en hel batchDet ble litt mørkere enn jeg hadde sett for meg, men når det beskrives som det ultimate maltølet frister det veldig.
Støttes. 833 gjør en kjempejobb med å fremheve maltet.I tillegg til hvilke malttyper du setter sammen kan du også justere vannet med mineraler for å fremheve maltsmaken. Kalsiumklorid kan fungere. Bruk en kalkulator! I tillegg kan hvilken gjær du velger gjøre nytten. Selv er jeg veldig glad i Wyeast sin 2308 Munich Lager. Whitelabs sin tilsvarende er vel wlp838.
Nei, det er ganske stor forskjell på de fleste juleøl og bayer/dunkel. Det tradisjonelle norske juleølet er søtere og fyldigere, og har ofte noter av sjokolade, karamell/knekk og tørket frukt. Bokkøl er nok den nærmeste referansen – de mørkeste juleølene er i dobbelbokk-land. Bayer er et tørrere, svakere øl med renere maltsmak – og såpass lettdrikkelig at du kan få i deg flere liter uten å bli kvalm.En Munich dunkel er vel i utgangspunktet det du kjenner som juleøl(polet, ikke dagligvaren) , men litt lavere OG, så har du noe å sammenligne med før du brygger en hel batch
Ja altså jeg mente bare sånn i forhold til en Vienna som gir mer en tydelig maltsmak uten å være kvalmende søt, grøss. Og såååå forskjellig er de vel ikke.Nei, det er ganske stor forskjell på de fleste juleøl og bayer/dunkel. Det tradisjonelle norske juleølet er søtere og fyldigere, og har ofte noter av sjokolade, karamell/knekk og tørket frukt. Bokkøl er nok den nærmeste referansen – de mørkeste juleølene er i dobbelbokk-land. Bayer er et tørrere, svakere øl med renere maltsmak – og såpass lettdrikkelig at du kan få i deg flere liter uten å bli kvalm.
Jeg syns Bayeren er veldig søt, i alle fall skvipet jeg får på dagligvarehandelen.Juleøl er jo så mangt nå for tiden, men jeg vil fastholde at bokk og tradisjonelt norsk juleøl er nære slektninger. For meg blir bayer et annet (og lettere) øl.
Vis vedlegget 51356
Tilbake til start:Har brygget en lager med 100% pils og humlet med Mittelfrueh, den ble god, men nå vil jeg brygge en lager med mer maltsmak.
Blir 100% Vienna malt for mye? Hvilken annen malt kan jeg bruke?