Min erfaring med eisbock

Blending er et alternativ til vasken.
Men gjerne da et øl som har for mye eller for lite av noe som er godt/ønskelig. Er vel kanskje vanskelig å blende bort usmaker.

Uansett er det jo greit å øve se på et øl som uansett ikke blir drukket slik det er nå
 
Hadde en følelse, men ingen stor krise

46478029445_56f6ba2c05_b.jpg
 
Har en dobbelbock stående på et 12 liters Corneliusfat. Tenkte å prøve meg på en eisbock. Kjøleskapet jeg styrer med inkbirden setter på håndbrekket rundt 4 grader og nekter å la seg overstyre av inkbirden.
Så da blir det fryseren på 30 minus.
Men hvor lenge ?
Tenkte å trykke ut ølet med co2 og over i ett 9 liters Corneliusfat i lukket system.
Noen som har gjort seg erfaringer med tid og temperatur?
 
Har en dobbelbock stående på et 12 liters Corneliusfat. Tenkte å prøve meg på en eisbock. Kjøleskapet jeg styrer med inkbirden setter på håndbrekket rundt 4 grader og nekter å la seg overstyre av inkbirden.
Så da blir det fryseren på 30 minus.
Men hvor lenge ?
Tenkte å trykke ut ølet med co2 og over i ett 9 liters Corneliusfat i lukket system.
Noen som har gjort seg erfaringer med tid og temperatur?
Tid er vanskelig. Jeg vil tippe maks to døgn. Minus tredve er j….. kaldt.

Noe av problemet med metoden er at stigrøret kan fryse tett. Jeg opplevde en gang at fatet var fryst for mye/lenge. Jeg løste dette ved å sette fatet i et kar med varmt vann, inntil det gikk øl over i det andre fatet.
 
Det blir vel å prøve å feile er jeg redd,he he.
Satte et 12 liters fat med vann i fryseren klokka 5.
Tenkte å se på det i 11 tiden .
Hvis det ikke er frosset for mye da ( ? )
så prøver jeg å la det stå over natta.
Ikke sammenlignbart med øl kanskje, men må vel bare prøve noe.
Har jo noe øl fra NM som kan ofres :p , kanskje bruke det som en forsøkskanin.
 
Da ble det til at jeg satte 12 liters corneliusfatet i fryseren over natta. Ca 12 timer gikk det fra det ble satt i fryseren til jeg starte å overføre vørter i et 9 liters corneliusfat.
Overfører i lukket system med JG koblinger og slanger trykksatt med Co2.
Det startet litt tregt, men så løsnet det og vørteren fløt fint en stund. Men så stoppet det opp. Bare Co2 kom gjennom slangene. Satt en vekt under fatet og leste av ca 3 liter overført.
Tok en pause på en halvtime og prøvde igjen. Det kom vørter, men ikke så lenge. Ny pause og fortsetter. Osv, osv....
Startet i 12 tiden og var ferdig litt før 5.
Da var det overført 7.4 liter av 10.1 liter .
Målte FG av den første skvetten som kom ut og den var på 1035. Gode greier tenkte jeg og fortsatte optimistisk.
Ble litt skuffet da jeg målte fra totalvolumet som kom over og den var på 1026.

Dobbelbocken hadde i utgangspunktet 10.1 liter med OG 1082 og FG 1021.

Det smaker litt for mye alkohol synes jeg. Får håpe det blir bedre med lagring.
Uansett morsomt å prøve. Kanskje lage en litt svakere vørter med større volum neste gang for å dempe alkoholstikket ?

Litt vanskelig å regne ut alkoholinnhold før jeg måler FG på restølet som fremdeles er slurry i 12 literfatet regner jeg med. Matte er ikke min sterke side.IMG20221204124801-picsay.jpgIMG20221204173805-picsay.jpg
 
Sist redigert:
Målte restene til FG 1.002.
For å gjøre det enklere så sier jeg 1=000

Blir da 10.1 liter med 8 % da til
7.4 liter med 10.91% ?

10.1*8/7.4=10.91%
Eller er jeg helt på bærtur ?
 
Målte restene til FG 1.002.
For å gjøre det enklere så sier jeg 1=000

Blir da 10.1 liter med 8 % da til
7.4 liter med 10.91% ?

10.1*8/7.4=10.91%
Eller er jeg helt på bærtur ?
Jeg tror det er så enkelt. :)

Du startet med 0,808 (10,1 x 8 %) liter alkohol, som så blir fordelt på 7,4 liter.

Alkoholen I «isen» er kun ca. 0,6 %. (8 % x 2/26)

Jeg regner også sånn, men skriver på etiketten et tall som er rundt. :cool:

Min smakserfaring er at det holder å øke med 2-3 %.
 
Takk.
Lurte litt på den siste utregningen der.
Spent på hvordan den der blir.
Dobbelbocken ble gjæret på gjærkaka (802) etter en Tjekkisk lager.
Det tok litt av. Ble mye gjær som kom ut av blowoffen. Litt trangt i gjæringskaret.
Temperaturen mener jeg å huske holdt seg nede.
Den ble stående i 4 uker pga jobb.
Synes det luktet litt gjær og alkohol av ølet.
Får prøve å lagre den en stund og se om det demper seg.
Uansett så var det morsomt å prøve å lage en eisbock.
Får ta det som en erfaring.
 
Tilbake
Topp