Hei folkens,
jeg og en kamerat har investert i et Mini-keg oppsett. I fremtiden vil vi kjøpe cornies, når pengene strekker til.
Vi har denne typen: Mini Keg Starter Kit 5L
I tillegg kjøpte vi en plugg med sikkerhetsventil(2 bar): Mini Keg Gummipakning m/sikkerhetsventil som slipper ut trykk over 2 bar ved naturlig karbonering.
Etter de 2 første forsøkene har vi slitt voldsomt med skum, mindre og flatt øl. Og, som jeg har lest mye om i dette forumet, er at temperatur, trykk(i fatet), og motstand spiller inn.
1) Det sies at man skal karbonere med 1/3 av sukkeret som man ville gjort med flaske. Vi har satt en øl(Porter) som ved flasking skal ha 6 g/L. Vi satt et slikt fat med ca 10g sukker(2g/L). Er det noen måte å beregne volumenheter i ølet ved 20 grader som det nå ettergjærer på, og evt ved nedkjølt og drikketemperatur - type 8-10 grader?
Om vi antar 2 bar i ferdig ettergjæret øl(sikkerhetsventilen slipper ut trykket >2 bar), samt en serveringstemperatur på 8 grader, får vi 3,65 volumenheter CO2 ihht tabell nedenfor. Kan vi anta det? En porter skal typisk ha 1,7-2,3 enheter.
2) Hvilken tiltak kan vi gjøre at denne ølen blir bra? Tenker å slippe ut trykket samme dag når vi skal drikke(da beveger vi vel oss til venstre på tabellen og langt nærmere ideelle volumenheter), for så å montere på kranen, og fylle tanken med CO2 fra patronen. Vi kan gjerne kjøpe inn 3/16 slange(2 meter?), og montere denne på kranen for økt motstand også.
Det dårlige med disse fatene er så klart CO2-kontroll. Men, burde være diverse tiltak for å kunne sannsynliggjøre at ølen blir bra for det! Håper noen med god peiling kan komme med gode tips/meninger
Jeg kommer uansett tilbake med erfaring når vi har prøvd ut diverse tiltak.
Takk for råd.
jeg og en kamerat har investert i et Mini-keg oppsett. I fremtiden vil vi kjøpe cornies, når pengene strekker til.
Vi har denne typen: Mini Keg Starter Kit 5L
I tillegg kjøpte vi en plugg med sikkerhetsventil(2 bar): Mini Keg Gummipakning m/sikkerhetsventil som slipper ut trykk over 2 bar ved naturlig karbonering.
Etter de 2 første forsøkene har vi slitt voldsomt med skum, mindre og flatt øl. Og, som jeg har lest mye om i dette forumet, er at temperatur, trykk(i fatet), og motstand spiller inn.
1) Det sies at man skal karbonere med 1/3 av sukkeret som man ville gjort med flaske. Vi har satt en øl(Porter) som ved flasking skal ha 6 g/L. Vi satt et slikt fat med ca 10g sukker(2g/L). Er det noen måte å beregne volumenheter i ølet ved 20 grader som det nå ettergjærer på, og evt ved nedkjølt og drikketemperatur - type 8-10 grader?
Om vi antar 2 bar i ferdig ettergjæret øl(sikkerhetsventilen slipper ut trykket >2 bar), samt en serveringstemperatur på 8 grader, får vi 3,65 volumenheter CO2 ihht tabell nedenfor. Kan vi anta det? En porter skal typisk ha 1,7-2,3 enheter.
2) Hvilken tiltak kan vi gjøre at denne ølen blir bra? Tenker å slippe ut trykket samme dag når vi skal drikke(da beveger vi vel oss til venstre på tabellen og langt nærmere ideelle volumenheter), for så å montere på kranen, og fylle tanken med CO2 fra patronen. Vi kan gjerne kjøpe inn 3/16 slange(2 meter?), og montere denne på kranen for økt motstand også.
Det dårlige med disse fatene er så klart CO2-kontroll. Men, burde være diverse tiltak for å kunne sannsynliggjøre at ølen blir bra for det! Håper noen med god peiling kan komme med gode tips/meninger
Jeg kommer uansett tilbake med erfaring når vi har prøvd ut diverse tiltak.
Takk for råd.