Som helt ferske i gamet har min bryggerkompis og jeg som vårt femte brygg idiotisk nok valgt å satse på en pilsner. Mens brygget nå durer og går på 10°C (det formelig freser i tanken), begynner spørsmålene å melde seg: Hvordan gjør man det med modning?
I følge oppskriften skal ølet modnes på 2°C i fire til åtte uker. Senker vi bare temperaturen mens det fremdeles er i gjæringstanken? Stikker vi det om på en ny gjæringstank? Skal den i så fall ha gjærlås, eller skal den være tett? Skal/kan ølet flaskes før modningen eller etterpå? Skal flaskene primes med sukker, og hvor lenge og på hvilken temperatur skal de stå? Når ølet til sjuende og sist skal over på corneliusfat, kan dette skje først som sist, slik at ølet kan modnes ferdig der?
En del løse ender, altså, og vi hører gjerne en kommentar fra noen som har erfaring med dette...
I følge oppskriften skal ølet modnes på 2°C i fire til åtte uker. Senker vi bare temperaturen mens det fremdeles er i gjæringstanken? Stikker vi det om på en ny gjæringstank? Skal den i så fall ha gjærlås, eller skal den være tett? Skal/kan ølet flaskes før modningen eller etterpå? Skal flaskene primes med sukker, og hvor lenge og på hvilken temperatur skal de stå? Når ølet til sjuende og sist skal over på corneliusfat, kan dette skje først som sist, slik at ølet kan modnes ferdig der?
En del løse ender, altså, og vi hører gjerne en kommentar fra noen som har erfaring med dette...