La oss gå over til det lange svaret...
Vørteren består, litt forenket, av:
- Gjærbart sukker (glukose, fruktose og sukrose)
- Delvis gjærbart sukker (maltose, maltotiose)
- Ikke gjærbart sukker (laktose, dekstriner)
- Bitterstoffer
- Andre smaks- og aromastoffer
Dersom gjæringa ikke stopper av andre grunner, vil gjæren «spise» opp alt det gjærbare sukkeret, en del av det delvis gjærbare sukkeret og ikke noe av det ikke gjærbare sukkeret. Resultatet er alkohol og restsødme, som balanseres av bitterhet. Fordelinga mellom de ulike sukkerartene styres, til en viss grad, i meskinga og bestemmer, sammen med hvor flink gjærtypen du velger er til å nyttiggjøre seg de delvis gjærbare sukkerartene, hvor søtt og fyldig ølet ditt er.
Et normalt ølsett inneholder 1,5 kg maltekstrakt med lite gjærbart sukker og du fyller på med sukrose (vanlig hvitt sukker) for å gi en vørter som gjærer passelig ut. Problemet med dette er det blir lite andre smaksstoffer, i tillegg til at alt for mye sukrose kan påvirke hvilke andre smaksstoffer gjæren skiller ut i tillegg til alkohol. Et ølsett på 3 kg, som ikke skal tilsettes sukker, har samme fordeling av sukker og smaksstoffer som vørter i et bryggeri.
Tilsetter du litt sukker i et 3 kg ølsett, gir det mer gjærbart sukker i vørteren, noe som gir mer alkohol uten mindre restsødme eller fylde. Tilsetter du maltekstrakt fra et 1,5 kg sett, vil du få mye ugjærbart sukker og forholdsvis lite ekstra alkohol, men et fyldigere øl. Tilsetter du maltekstrakt fra et 3 kg sett eller spraymalt, vil du få mer alkohol, men også mer fylde og smaksstoffer.
Noe som kompliserer dette litt, er hvordan vi oppfatter smak. Når et øl blir sterkere, må det også være fyldigere og bitrere for å virke balansert, men ikke nødvendigvis ikke like mye økning i bitterhet og fylde som i alkoholstyrke. Her er det litt prøving og feiling som må til.
Så... Tilbake til spørsmålet ditt...
Jeg tror det vil fungere rimelig greit å tilsette en boks til av samme ølsett eller redusere vannmengden en del. Det er ihverfall et greit utgangspunkt og er enkelt og greit, ettersom du da også får mer humle og økt bitterhet fra ølsettet. Alternativet er å tilsette lyst maltekstrakt, som gjærer litt bedre ut enn vørter fra ølsett, og mer humle for å øke bitterhet.
Når du øker styrken på vørteren blir det også viktig å bruke god gjær. Kjøp en god tørrgjær fra en av bryggebutikkene.