Hei! Jeg har aldri prøvd Muntons IPA, men har gjort lignende ting med andre ekstraktsett. Jeg har i den forbindelse brukt en del tid på å finne frem til en fornuftig metode med kontroll over de fleste parametre, så her er noen innspill:
Jeg har brukt BeerSmith og lagt inn ølsettet som hopped liquid extract, og googlet meg frem til hvilken OG og IBU man kan forvente hvis man lager normal mengde av ølsettet (23 liter?!).
Deretter justerer jeg tallene på hopped liquid extract i Beersmith slik at de matcher ølsettet. Så er det bare å legge inn boil volume (hvor mye vann du skal koke), og så legge til DME og humle.
Med denne metoden har jeg ihvertfall fått bra resultater, og det blir enkelt å sitte og justere humle- og spraymaltmengde til du blir fornøyd
Beersmith regner ut alt av OG og IBU for deg ut i fra de tallene du har lagt inn. Hvis du ikke er vant til å bruke Beersmith kan det være lurt å bruke litt tid på å bli kjent med programmet. (Man får lastet ned en gratis prøveversjon som varer i 21 dager eller noe sånt.)
Hvis du ikke vil knote med Beersmith, så kan det være greit å tenke på følgende:
Mengden bitterhet du får ut av bitterhumla har en sammenheng med vannmengde og gravity i vannet. Dette er vel fordi "bitter-molekylene" skal løses opp i vannet, så hvis du bare koker f.eks. en halvliter vann og har i 30 gram humle, så blir det rett og slett ikke plass på molekylnivået til disse "bitter-molekylene" - hvis jeg har forstått det riktig. Gravity (mengden sukkerstoff i vannet) har også noe å si for hvor effektivt alfasyra i humla utnyttes. Akkurat hvorfor vet jeg ikke, men effektiviteten er visstnok på topp ved SG rundt 1.030. Så det kan også være lurt å ta med i betraktningen hvis du vil slippe å bruke mer humle enn nødvendig. (Beersmith tar med dette i beregningen av IBU.)
Så, med 1 kg spraymalt bør du koke ca 11 liter vann for å ha en SG på ca 1.030.
Evt. kan du koke 5-6 liter med 500 gram spraymalt, og tilsette de resterende 500 gram når det er 10-15 minutter igjen av koketida. Spraymalt trenger ikke koke så lenge, 10-15 minutter er nok til å ta livet av eventuelle mikroorganismer som vel kan finnes i spraymalt også. Hvis du koker all spraymalten i 60 minutter er det visstnok en liten fare for at fargen på ølet blir mørkere og i verste fall kan kanskje noe sukkerstoff karameliseres og gi et søtere øl en planlagt. Så selv pleier jeg å tilsette ca halvparten av spraymalten når vannet koker, og resten ca 15 min før kokeslutt.
Uansett:
Jeg googlet kjapt og gjorde et raskt overslag i Beersmith, og fant ut følgende:
IPA-settet (OG 1.041) + 1 kg spraymalt (1.013) i 23 liter vørter vil gi en OG på ca 1.054, og hvis gjæra gjør en bra jobb bør det ende opp med ca 5,3 % alk.
Når det gjelder humlemengde, så kommer jo det an på hvor bitter du vil ha ølen og hvor mye humlesmak du vil ha.
Ifølge et forum har Muntons Gold IPA en IBU på 20-tallet (som for øvrig er veldig lavt for en IPA, så det kan være feil?), så hvis du koker 30 gram Amarillo (8,6 % AA) får du IBU på ca 55. (i 11 liter vann med 1 kg spraymalt). Så min halv-kvalifiserte gjetning er 20-30 gram bitterhumle, eller mer eller mindre, alt etter hvor bitter du ønsker ølen.
Smaks- og aromahumle: Jeg ville tilsatt smakshumle ved 10-15 minutter før kokeslutt, ikke ved 40 min. Tilsetter du 40 min før kokeslutt vil du få mest bitterhet ut av humla, mens smaksstoffene vil koke bort.
Mengden her er litt vanskelig å si da jeg ikke vet hvor mye humlesmak det er i selve settet, men jeg ville gamblet på ca 15 gram for hver tilsetning. Er du veldig glad i humle så er det sikkert bare å kjøre på med enda mer ;D
Dette ble en litt lang post, håper den var mer hjelpsom enn forvirrende! :biersmile: