Når OG og FG stemmer med oppskrift er gjæring over?

Har merket på de siste bryggene at ved måling et par dager etter stormgjæring så ligger vi omtrent på lik FG som oppskrift. Da etter 5-6 dager når oppskriften sier 14 dagers gjæring. Er det noe som tilsier at vi likevel bør la den stå i ytterligere en drøy uke? Gjelder hovedsaklig ales.
 
Gjæra gjør mer enn bare å spise sukker, så det er en god tommelfingerregel å la den få 10-14 dager for å rydde skikkelig etter seg.
 
thomasski skrev:
Har merket på de siste bryggene at ved måling et par dager etter stormgjæring så ligger vi omtrent på lik FG som oppskrift. Da etter 5-6 dager når oppskriften sier 14 dagers gjæring. Er det noe som tilsier at vi likevel bør la den stå i ytterligere en drøy uke? Gjelder hovedsaklig ales.

Jeg pleier å bruke 14 dager som et minimum, hendte en gang at jeg flasket etter 12 dager og ble absolutt bra det. Det er uansett lurt å la gjæra rydde opp etter seg, på tross av at hovedgjæringen er over foregår det litt diverse oppi dunken  ;)

Gjæren har vel 3 faser. Første fase er når den reproduserer seg, andre fase er selve gjæringen hvor den koser seg med sukkeret og tredje fase når gjæren fortsatt er aktiv men det er lite mat igjen. Når hovedgjæringen er over og det er lite mat igjen så spiser gjæren opp avfalsstoffer som diacetyl. Det vil si at du får et øl med mindre usmaker om du lar den stå en stund etter hovedgjæring når du lar gjæren få lov til å rydde opp.
 
Tilbake
Topp