Det fins et par måter å "sjekke" dette på.
Følge med på gjærlåsen kan til tider være upålitelig, men jeg vil si at når det roer seg til omtrent 0,3hz, etter et par dager, er dette innafor.
Visuell sjekk er veldig greit; se om krausen har avsatt gjærrester noen cm opp på bøtta eller ballongen.
Eventuielt følge med når krausen legger seg (vanskelig med plastbøtter).
Siste mulighet er vel temperaturer. Om du har en god måte å følge tempen i selve ølet og har det i et miljø med stabil ambient temperatur, kan man følge med når temperaturen faller med 1-2 grader. Dette er jo ikke akkurat praktisk, og sikkert ikke veldig mye brukt, siden det baserer seg på å ikke ha god kontroll på gjæringstemperatur
Om du klarer å holde deg på gjæringstemperaturen som er optimal for gjæret er det lett å google seg til hvor lang tid dette burde ta.
Eventuelt, ta det på gefühlen - vent til det roer seg merkbart, eventuelt vent litt lenger om du er nervøs, og la heller ølet stå på dunken litt lengre om du må (selv om jeg syns 7-10 dager høres mye ut, har hørt at 4-5 er ideelt? Mangler personlig erfaring her).