Naturlig CO[sub]2[/sub] ved høy OG

Må man tilsette ny gjær dersom man vil ha naturlig karbonering av øl rundt 9-10% ABV? Årsaken til at jeg spør, er at jeg har satt en slags variant av Nøgne Ø #100, og at det plutselig slår meg at gjæren jeg bruker (i dette tilfellet WLP013, skulle vært WLP007, men det hadde jeg ikke) har en "medium" alkoholtoleranse, og jeg tipper at den begynner å ta kvelden etterhvert som den nærmer seg utgjæring. Logisk burde det vel da være sånn at man tilsetter en gjær som trivs bedre ved høyere alkohol, feks champagnegjær?
EDIT: Fant til slutt ut at "medium" alkoholtoleranse betyr 5-10% ABV, så da kan det jo gå greit. Mistenker likevel at det kanskje tar lengre tid
 
I samme sjanger har jeg et spørsmål: Har satt en (imperial) havrestout som skal bli relativt sterk, og lurte derfor på å tilsette litt ekstra tørrgjær - har Fermentis S-04 liggende. Dersom man på denne måten tilsetter en ny gjær med bedre attenuasjon rett frør flasking, vil man ikke risikere å få for mye kullsyre i ølen da, eller kanskje til og med en flaskebombe? Burde man tilsette gjæren i et sekundærkar i stedet og la den stå en uke til før flasking for å sikre at ølet er gjret helt ut før karboneringssukkeret tilsettes?
 
Tilbake
Topp