1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Naturlig karbonering , Fermentasaurus

En tråd i 'PerfectBrew og div andre brands' startet av Morten Jensen, 9 Mai 2018.

 1. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har akkurat gått til innkjøp av Fermentasaurus og lurer på div angående natrligg karbonering.

  Bør jeg gå etter anbefalt sukkermengde for fat eller flaske? Jeg tenker at jeg bør bruke ca. 3 gram sukker per liter vørter litt avhengig av type, men har som sagt ingen erfaring med fermentasaurus.

  Noen som har noen innspill?
   
 2. jab

  jab
  Expand Collapse
  Registrert bruker

 3. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg er fortsatt ganske ny i faget og har enda ikke gått til innkjøp av skikkelig co2 utstyr, så her er det bare naturlig karbonering som gjelder foreløpig. Kjøpte trykklokket til Fermentasaurusen, så co2 er på ønskelisten fremover
   
 4. jab

  jab
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Så du lurer på hvor mye sukker du skal bruke på flasker etter gjæringen er over? Fermentasaurus er jo bare et gjærkar og gir ikke karbonering uten at du bygger opp trykk i den.

  Om så er tilfellet så er 6g/L en fin plass å begynne. 3g/L blir alt for lite.
   
 5. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg har flasket masse øl med naturlig karbonering. Det jeg egentlig lurer på er om jeg må bruke tilsvarende mengde sukker som jeg ville brukt i et fat hvis jeg skal karbonere naturlig i fermentasaurus slik at jeg bare kan tappe ferdig karbonert øl på flasker. Det vil jo bygge opp trykk med sukkerlaken tilsatt på akkurat samme måte som i en flaske, bare med større volum.
   
 6. jab

  jab
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Ok, så da skal du altså foreta karbonering på Fermentasaurus ved å lukke opp og tilsette sukker slik som jeg antok til å begynne med?

  Om du skal gjøre det så må du ha CO2 flaske for å etterfylle når trykket går ned i Fermentasaurusen og Beergun eller mottryksfyller. Flaskestav funker ikke! Om du likevel prøver kan du forvente skumhelvete, trub som blir pisket opp av kullsyre som vil ut etterhvert som trykket faller i karet :).

  Men det er riktig at du skal bruke noe mindre sukker når du karbonerer med sukker på corneliusfat, om dette gjelder for fermentasaurus også avhenger vel av mengde headspace kanskje? Jeg tror det enkleste er trykkventil (spunding valve populært kalt) på Fermentasurusen uansett...
   
 7. Treig

  Treig
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Stavanger
  Min erfaring med Fermentasaurusen er at det bygges opp naturlig trykk ettersom det ikke er noe plass for co2'n å gå når gjæren jobber.. (har trykk-lokk på).
  Jeg har en trykkventil som lufter ut trykket når det passerer 1,5psi (kan denne justeres til ønsket trykk?).

  -når øllet allerede har litt kullsyre etter endt gjæring, ville jeg tro man må justere litt sukkermengden for ikke å få overkarbonering/flaskebomber..da jeg bruker Co2 til karbonering har jeg ingen erfaring med sukkerbruk. Nå har du jo anledning til å f.eks flaske noen liter med 3gram og noen liter med 6 gram og se forskjellen før du flasker hele karet..
   
 8. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Da skjønner jeg hva du mener. Takk for hjelpen! Tror jeg foretar vanlig flaskekarbonering frem til jeg får kjøpt co2 flaske.
   
 9. Alien

  Alien
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Viken
  Den Fermentasaurus har en stor headspace. Mer sukker kreves for naturlig karbonering. Mer enn flasker. Naturlig er bedre.
   
 10. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Må man ikke karbonere med hensyn til det totale volumet av det lukkede karet?

  F.eks hvis du har 2L øl i en fermentasaurus på 35L, så må du karbonere med 35L som target, da co2'en vil utligne seg mellom væske og "atmosfære".
   
  Morten Jensen liker dette.
 11. Morten Jensen

  Morten Jensen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg er for så vidt enig der, men som jab hinter fram til lengre opp vil utslippsventilen på karboneringslokket løse ut når det bygges opp nok co2. Jeg tror ikke naturlig karbonering vil fungere spesielt godt hvis ventilen løser ut på 1.5 Bar trykk.
   
 12. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Ikke på ales. Da må du høyere ja. Til lager så holder det fint.

  Men på BS sin side står det at den kan trykksettes til 2.4 Bar? Det holder til nød for streite ales iallefall, ikke til saisons og slikt.
   
  Morten Jensen liker dette.

Del denne siden