Nedkjølingstemperatur på pilsvørter før pitching av gjær

Hei!
Holder på med min første batch med pils nå.
Har satt gjær starter med whitelabs german lager.
Hvor langt ned må en kjøle vørteren før en pitcher gjæren?
Gjærstarteren har nå romstemp.
Er det ikke et poeng at både gjærstarter og vørter har samme temp?
Gjæringsskapet holder 9 grader..
Har også et kjøleskap som holder konstant 4 grader.
Hadde satt pris på noen innspill på hva jeg skal gjøre.
Mvh

Pepper'n
 
peppern skrev:
Hei!
Holder på med min første batch med pils nå.
Har satt gjær starter med whitelabs german lager.
Hvor langt ned må en kjøle vørteren før en pitcher gjæren?
Gjærstarteren har nå romstemp.
Er det ikke et poeng at både gjærstarter og vørter har samme temp?
Gjæringsskapet holder 9 grader..
Har også et kjøleskap som holder konstant 4 grader.
Hadde satt pris på noen innspill på hva jeg skal gjøre.
Mvh

Pepper'n

Jeg tar den til 8 grader.
 
peppern skrev:
Hei!
Holder på med min første batch med pils nå.
Har satt gjær starter med whitelabs german lager.
Hvor langt ned må en kjøle vørteren før en pitcher gjæren?
Gjærstarteren har nå romstemp.
Er det ikke et poeng at både gjærstarter og vørter har samme temp?
Gjæringsskapet holder 9 grader..
Har også et kjøleskap som holder konstant 4 grader.
Hadde satt pris på noen innspill på hva jeg skal gjøre.
Mvh

Pepper'n

Gjær og vørter bør ha samme temperatur ja. Jeg mener at det greieste er å kjøle vørter og gjær til under gjæringstemperaturen (sånn ca 6-7 grader) og så sette dette i gjæringsskapet og la det få heve temperaturen naturlig til gjæringstemperaturen.
 
Den gjæren funker veldig godt på 8-10 grader. Brukt den mange ganger. Kjøler til 8 grader. Husk å få mye oksygen i vørteren og så tilsette gjæren.
 
God praksis er å kjøle ned til 1-2 grader under tenkt gjæringstemperatur, tilsette gjæren (som holder ca samme temperatur), for så å la temperaturen stige rolig til gjæringstemperatur.

Man bør unngå å kjøle ned ølet etter at gjæren er tilsatt og før gjæring er skikkelig i gang. Chris White mener derimot at når gjæren er ved full krausen, tåler den helt fint at temperaturen synker med 2-3 grader. Aldri prøvd selv, og vil nok fortsette å prøve å unngå det.
 
Tilbake
Topp