1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

No-sparge vs batch sparge

En tråd i 'Brygging' startet av Aleksander87, 1 Aug 2019.

  1. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg overfører med gravitasjon (meskekjelen står høyere enn kokekjelen) til kranen i bunnen av kokekjelen.
    Da blir det minimalt med bevegelse i overflaten av vørteren.
    Det at dette minimerer HSA er kun en bieffekt av hvordan jeg har satt opp bryggeriet.
     
  2. Lars Jarle Skorge

    Lars Jarle Skorge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    No sparge eller batch sparge?
     
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg brygger stort sett med kontinuerlig skylling.
    Men brygger også med både batch sparge og no sparge.
    Overføring til kokekjelen blir lik uansett
     
  4. Lars Jarle Skorge

    Lars Jarle Skorge
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg har kompakt brygger, og har ikke plass til no sparge, eller har jeg egentlig det pga jeg har to bryggere, det blir ekstra rengjøring
     
    Bryggarn liker dette.
  5. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det der tror jeg har lite for seg. Så vidt jeg har forstått ut fra hva George Fix skriver i Principles of Brewing Science, skjer disse prosessene ganske umiddelbart: "Hot-side aeration is fundamentally different (fra kald side-lufttilførsel) because of the speed of redox reactions that occur at elevated temperatures. For example, introducing 1 ml of oxygen per liter wort at 70C will start reactions that consume the free oxygen in seconds. The oxidized wort constituents will ultimately cause flavor problems in packaged beer via the chemical mechanisms described in the next section. Doing the same for wort at 20C will have virtually no effect. The free oxygen will remain an inert gas for days, and, in practical brewing situations, will either be consumed by yeasts or removed by CO2 evolution during fermentation before it can oxidize wort constituents." (s.130)

    Nå tror jeg ikke effektene av HSA er så dramatiske som Fix hevder. Jeg skjønner ikke at det da ville være mulig å brygge drikkbart øl på en Speidel, med sitt "fossefall", for eksempel. Om jeg ikke husker feil, sier Charlie Bamforth at gjæren for en stor del tar seg av disse oksidasjonsproduktene - det er vel særlig trans-2-nonenal som er kjent for de fleste fra disse diskusjonene - under gjæringen.

    Nå mener ikke Bamforth at HSA ikke er et virkelig fenomen, han sier bare at han ikke tror det har så stor betydning, av ovenfor nevnte grunn. Han er langt mer opptatt av CSA (Cold Side Aeration).

    Om noen føler for å ta opp denne gamle diskusjonen igjen, så vennligst ikke gjør det her. Det finnes gamle tråder som kan gjenoppvekkes. Det har uansett lite med problemstillinga i tråden å gjøre.
     
    msevland, loebrygg og JEG liker dette.
  6. Thomas Søreide

    Thomas Søreide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bryne
    Jeg har også begynt med noe lignende hos meg - tror du har skrevet dette før en gang..? Ligger vel på ca 3,5-4/1 Vann/Malt. Synes dette fungerer veldig godt.

    Og så skyller jeg med minimal heving av maltrøret (talje) etterhvert som vørter stiger på utsiden av maltrør.
    Antar dette tar meg inn mot "Diffusjon" som @msevland beskriver ovenfor. På denne måten er det bare en liten høydeforskjell (mer vekt) på vannspeil over mesk og vørter utenfor. Dette fører til veldig sakte skylling, men etter min mening, veldig godt øl.. :)
     
    msevland liker dette.
  7. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Jeg skal brygge Andrimne dark mild til helgen, og med sin lave OG passer den utmerket til å prøve No-sparge. Jeg mesker som vanlig og tynner ut vørter i kjel til jeg når riktig OG.
     
    Bård Fosse, PetterL og loebrygg liker dette.
  8. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Har kommet i gang med brygging v mild ale. Jeg antok 55% effektivitet og det var skivebom. Endte på 38%. Ingen skylling, mesket med 2,7 liter/ kg malt og tynnet ut til rett OG. Fikk 19,5 liter preboil, i stedet for 28 liter. Hadde jeg hatt tynnere mesk hadde jeg nok fått mer utbytte, men dette er tross alt et eksperiment. Jeg tar smellen som en mann og justerer humletilsetninger. Ender vel fort opp med 10 liter på fat. Åpenbart er ikke det godt nok for fremtiden, men blir spennende å se hvordan det smaker. Uansett resultat blir det nok partiskylling neste gang.
     
    Finn Berger liker dette.
  9. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Mesket du så tykt fordi du ikke hadde plass til alt vannet?
     
    Kalvatn liker dette.
  10. Aleksander87

    Aleksander87
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Hadde plass til mer vann, men gjorde det slik fordi jeg har hørt det er én teknikk. Kjekt å prøve, men åpenbart ikke en god løsning. Vanlig No-sparge er nok mye bedre, men da må jeg ha større meskeboks. Går nok tilbake til batch sparge.
     
  11. JEG

    JEG
    Expand Collapse
    Moderator

    Bosted:
    Stavanger

Del denne siden