Tenker vel at her har vi en meget erfaren brygger med nytt utstyr som garantert finner en god prosessNja, helle vann over maltsengen også umiddelbart åpne krana og tappe av i samme kjele som vannet komfra
Lykke til med nytt utstyr [emoji106]
Tenker vel at her har vi en meget erfaren brygger med nytt utstyr som garantert finner en god prosessNja, helle vann over maltsengen også umiddelbart åpne krana og tappe av i samme kjele som vannet komfra
Dersom jeg husker riktig er den gamle kjelen din liten, men
Dersom du har en ekstra kjele / gjæringsbøtte, kan du varme vann i din gamle kjele opp til skylletemp (78 ℃) i kjelen/gjæringsbøtta
Når du er ferdig med mesking, løfter du BIAB posen over i skyllevannet, og setter meske-/kokegryten på maks.
Etter 15 min løfter du BIAB posen ut av skyllevannet og heller tilbake i kokekjelen.
Jeg har brukt en slik tokjeles batchsparge teknikk i flere år. Fungerer prima
Vet ikke helt hvordan du kan begrunne dette - men det hører vel hjemme i en annen tråd å diskutere akkurat det? Mitt poeng var ikke hvordan en skyller på GF, men at det er tungvint å måle SG underveis sammenlignet med det oppsettet jeg hadde tidligere.Man kan både kjøre batch Sparge og diffusjons-skylling med eksempelvis GF. ‘Vanlig’ skylling hvor man hever maltrøret og heller vann over, er trolig den dårligste metoden...
Hva slags utstyr bruker du?Jeg mesker vanligvis med så mye vann det er plass til, og skyller til kokevolum. Typisk i min Brewtools er det da mellom 4-5/1 i vann/malt forhold, og drøyt halvparten av meskevann i skyllevannmengde.. Mine øl blir da bedre enn å følge en striks mal for vannberegning.
«I min Brewtools» burde gi deg et hintHva slags utstyr bruker du?
Brewtools B80 pro, 60 liters skyllevannvarmer.Hva slags utstyr bruker du?
Interessant diskusjon dette. Jeg skal endre min prosedyre til neste brygging. Har som regel kjørt 50% av volumet til skylling, da i to runder. Det er bortkastet tid egentlig, for å tjene noen prosent effektivitet. Null value added mtp kvalitet, heller det motsatte som antydes her.
Blir kun en runde, mindre skyllevolum, og litt mer gryn neste gang.
Hvordan fordeler dere vannet mellom mesk/skyll?
Jeg var med å brygge en batch på et lite bryggeri hvor vi brygget batch sparge.
Av ren nysgjerrighet smakte jeg på avrenning til kokekjelen fra begge batchspargingene.
Avrenning nr 2 smakte ganske mye tanniner selv om vi var langt over faregrensen på SG.
Anbefaler alle å prøve å smake på vørteren når de skyller, uansett hvilken metode man skyller med. Både først i skyllingen og på slutten.
Smaken gir mye informasjon i tillegg til målinger av SG og pH.
Jeg mesker med tynn mesk på no-sparge og synes det fungerer meget godt. Vannmengden er da tilpasset hvor mye vørter jeg skal ha før kok. Jeg hadde startet med den metoden først, også kan du om du vil prøve å kjøre vanlig mesk så uttynning på neste eller om du av en eller annen grunn ikke skulle være fornøyd med resultatet.Veldig interessant tråd (leste hele nå). Når jeg tenker tilbake på den tiden jeg brukte trekjelers (egentlig en hybridvariant med en kombo av kjøleboks og kokekjele) og sammenligner bryggene med dagens GF-batcher, er vel erfaringen at jeg oftere var fornøyd med smaken før. Har alltid tenkt at dette skyldtes at jeg var mye mer hands on tidligere, siden de ulike delene av prosessen krevde mer innsats (røring i mesk, måling av SG, temperatur etc). Har ikke tenkt på det faktum at måling av SG under skylling er veldig tungvint med GF, noe som har ført til at jeg faktisk har sluttet med dette, mens jeg tidligere var veldig bevisst på det.
Siden jeg stort sett brygger relativt alkoholsvake og maltbaserte øl, blir det no sparge neste gang. Men blir det ikke veldig tynn mesk på denne måten? Eller bør en kjøre vanlig tykkelse på mesken og heller tilsette vann før kok til en når ønsket OG preboil?
Faktisk så smakte jeg aldri det ferdige ølet, men det var et standard øl fra bryggeriet og det er ikke noe feil med det ølet.Det jeg tapper ut i andre runde er jo noe tynt skvip, som det er lite smak i. Så du vil kjenne tanninene mye bedre der enn i den søte, gode første tappingen. Men det betyr ikke nødvendigvis at det er for mye tanniner der. Det skal jo være tanniner i ølet.
Blei det ølet astringent?
Faktisk så smakte jeg aldri det ferdige ølet, men det var et standard øl fra bryggeriet og det er ikke noe feil med det ølet.
Poenget mitt var litt at det lønner seg å smake litt underveis i de fleste stegene i prosessen for å forstå mer hva som skjer.
For eksempel er det også lurt å smake på både malt og lage humle-te for å smake på humlen.
Gjære er jo ikke så appetittelig å smake på, men dersom man vet hvordan frisk, god gjær smaker kan man lettere identifisere en gjærstarter som er blitt infisert.
Tradisjonsbryggere smaker ofte på gjæren for de pitcher.
Smakte du på 1. tapping også?Testa 2. tapping på dagens brygg, som er en best bitter. Preboil SG var 1.038, og 2.tapping holdt 1.016. Det smakte jo tynt, men var overhodet ikke astringent. pH var forøvrig 5,2.
Smakte du på 1. tapping også?
Litt på siden av tråden, men når man diskuterer skylling
så dukker jo også spørsmålet om hot side aeration opp
Er det no folk fortsatt bryr seg om?
Plasker så lite som mulig, men ikke noe flere tiltak enn det.Litt på siden av tråden, men når man diskuterer skylling
så dukker jo også spørsmålet om hot side aeration opp
Er det no folk fortsatt bryr seg om?
Just some conjecture now - I don't have any hard facts to back this up, but perhaps the reason that HSA is not common for homebrewers is that we boil the wort quickly after collecting it - usually within an hour, often much less. Once the wort is boiling, any dissolved oxygen is driven off. With commercial breweries, I believe it takes much longer for the brew to reach a boil, and so there is more time for the dissolved oxygen to bind and oxidize. Just a guess.