Jeg lærte akkurat at det går fint ( som jeg hadde lest) å hive alt av trub med over i gjæringsspannet, i stedet for å la gryta "bunnfelle" en time før omstikking til gjæringskar. Dette synker til bunns under gjæringen likevel, ølet blir like klart med denne metoden. Der kortet jeg inn bryggedagen med over 1 time, slik at jeg rekker å brygge en batch etter jobb en ukedag uten at det blir svarte natta. Ikke kaster jeg litersvis med nykokt vørter heller av frykt for å få uklart øl.
Jeg brygger gjerne 40 liter av gangen i min 50 liters gryte, dermed må jeg ha to gjæringsspann. Dette medfører ekstra oppvask og ikke minst ekstra fare for infeksjon. Hvorfor ikke da bare sette hele gryta til gjæring kom jeg plutselig på...
Man må jo borre et hull i lokket til gjærlåsen. Så blir det jo ikke like tett rundt lokket som lokket på et plastkar, men mange dropper jo hele gjærlåsen, og legger heller lokket løst på gjæringsbøtta, så dette bør jo gå greit. Oksygenering kan jo gjøres med mørtelblander eller O2 apparat uavhengig om ølet er i gjæringsspann eller i gryta.
Noen synspunkter på dette?
Jeg brygger gjerne 40 liter av gangen i min 50 liters gryte, dermed må jeg ha to gjæringsspann. Dette medfører ekstra oppvask og ikke minst ekstra fare for infeksjon. Hvorfor ikke da bare sette hele gryta til gjæring kom jeg plutselig på...
Man må jo borre et hull i lokket til gjærlåsen. Så blir det jo ikke like tett rundt lokket som lokket på et plastkar, men mange dropper jo hele gjærlåsen, og legger heller lokket løst på gjæringsbøtta, så dette bør jo gå greit. Oksygenering kan jo gjøres med mørtelblander eller O2 apparat uavhengig om ølet er i gjæringsspann eller i gryta.
Noen synspunkter på dette?