Noen som har prøvd å gjære direkte i gryta?

Jeg lærte akkurat at det går fint ( som jeg hadde lest) å hive alt av trub med over i gjæringsspannet, i stedet for å la gryta "bunnfelle" en time før omstikking til gjæringskar. Dette synker til bunns under gjæringen likevel, ølet blir like klart med denne metoden. Der kortet jeg inn bryggedagen med over 1 time, slik at jeg rekker å brygge en batch etter jobb en ukedag uten at det blir svarte natta. Ikke kaster jeg litersvis med nykokt vørter heller av frykt for å få uklart øl.
Jeg brygger gjerne 40 liter av gangen i min 50 liters gryte, dermed må jeg ha to gjæringsspann. Dette medfører ekstra oppvask og ikke minst ekstra fare for infeksjon. Hvorfor ikke da bare sette hele gryta til gjæring kom jeg plutselig på...
Man må jo borre et hull i lokket til gjærlåsen. Så blir det jo ikke like tett rundt lokket som lokket på et plastkar, men mange dropper jo hele gjærlåsen, og legger heller lokket løst på gjæringsbøtta, så dette bør jo gå greit. Oksygenering kan jo gjøres med mørtelblander eller O2 apparat uavhengig om ølet er i gjæringsspann eller i gryta.

Noen synspunkter på dette?
 
Jeg har vurdert å gjøre dette sjøl ifb med sour worting, men da er det viktig å dekke til vørteren så det ikke kommer til oksygen, og jeg har ikke mulighet til å purge med CO2.

Mange (inkl. proffe) som primærgjærer i åpne gjæringskar, så det er bare å prøve. Tror derimot det er vanlig å pumpe over til tette gjæringskar når aktiviteten i gjæringskaret avtar, og dette begrenser jo oksidering. Du kan jo sette på en pakning på lokket til gryta di, så det blir tett.

En annen grunn til at proffe ikke gjærer i kokekaret er at de gjerne vil bruke det oftere enn 1 gang i uka. Det er kanskje ikke noe problem for deg, så du må gjerne prøve og si ifra hvordan det gikk!
 
Tilbake
Topp