1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Nok en brygger med en uforståelig vannanalyse.

En tråd i 'Brygging' startet av RealGone, 29 Sep 2019.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  0,8 X 50 = 40 mg/l (ppm) kalsiumkarbonat, altså? Det skulle vel bli 16 mg/l kalsium og 24 mg/l karbonat? Eller er det noe jeg ikke har skjønt? Vannet til @RealGone har bare ca 1/10 av det kalsiumet.
   
  YngveKL liker dette.
 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Jeg vet ikke. Men jeg vet at de tallene jeg oppga er standard faktor for å få fra mmol/l.
   
  YngveKL liker dette.
 3. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Vis vedlegget 41781
  Utregningen din er rett, men du tok utgangspunkt i mine antagelser som godt kan være feil... Jobber med å levere automasjon til renseanlegg og slikt, så synes egentlig 1-2 mg høres litt lite ut... Men det kan være riktig :)

  Edit: Vannleverandøren vil gjerne ha vannet litt basisk og med litt bufferevne, da ødelegges ikke rør og utstyr så lett. Her i Larvik (Farrisvannet) så ligger pH til forbruker på ca 8,1 - 8,3, og 0,75 mmol/l alkalitet.
   
  #23 YngveKL, 30 Sep 2019
  Sist redigert: 30 Sep 2019
 4. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Merker eg har mindre å mindre å bidra med, men leser med interesse.
   
 5. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nå synes jeg utviklingen av AI'er er kommet betenkelig langt:eek:!
  Men alkalitet og pH er jo ikke det samme. pH i vannet til @RealGone varierer mellom 6,4 og 8,7, og det tyder vel på dårlig bufferkapasitet, altså lav alkalinitet. Så det ser ut som om det hele henger sammen.
   
 6. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Kan aldri tenke meg at vannet ut til forbruker varierer fra pH 6,4 til 8,7... Råvannet derimot.... Det tas hele tiden prøver av råvannet/overflatevannet, nettopp for å vite hvordan man skal justere vannbehandlingsprosessen på vannverket.

  Edit: Men ja, store variasjoner i pH tyder på dårlig bufferkapasitet.
   
  #26 YngveKL, 1 Okt 2019
  Sist redigert: 1 Okt 2019
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Men gir det mening å legge ut en vannrapport til brukerne med data på råvannet? Det som interesser oss er jo det som kommer ut av krana. Og disse tallene var fra den kommunale vannrapporten.
   
 8. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tja, nei si det.. det er nok mulig individuelle forskjeller i kommunene. For Os kommune kan det lett lastes ned Excel ark på månedlig basis, men da gjerne med fokus på bakterier, turbiditet etc. Den målingen på 1-2 mg/l Ca, var gjort i 2015....

  Vasskvalitet i Os kommune

  Jeg skal la vær å synse noe mer, blir bare mer rot av det :)
   
  Finn Berger liker dette.
 9. Bård Fosse

  Bård Fosse
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bare for å gi et innspill her

  Vannet i de fleste vannverk i Norge er overflate vann. Er du så heldig du har grunnvann ikke les videre.

  Overflatevann er utifra årstider, regnmengder, snøsmelting, osv variabelt i innhold.
  Så for eksempel vannrapporten vi har fra Ivar (hvor jeg får vann) flere år gammel, disse oppdateres svært sjeldent. Du kan be om vann rapport men det kan ta langt tid før du får noen svar.
  Jeg har ikke vannlaboratorium i huset men måler pH og innhold av oppløste elementer (dissolved solids) . Begge disse viser endringer i løpet av året som nevnt over. pH kan endre seg typisk fra 7.8 til 8.1 hos meg for eksempel.
  Min konklusjon er vannrapporten er omtrentlig så å legge dette inn i en app og tro alt stemmer bra er ikke nødvendigvis den beste strategien.

  Men når jeg prater med byggmestere i mikrobryggeri lokalt justerer de stort sett ingen verdens ting utenom pH selvsagt, enten med syre eller syre malt. Så om en ikke vil treffe en stil Dortmund e.l. kan det muligens være like greit å teste seg fram fra null og jobbe seg oppover. Bruk dissolved liquid meter for å sjekke de forskjellige tilsetninger og en treffer sånn rimelig innenfor kalkylen.

  Dersom justeringene er veldig viktige for deg ville jeg kjøpe reverse osmosis filter for da er du svært nær batteri vann, altså bortimot mineralfritt, testet dissolved solids før og etter filter som vil overraske de fleste. Dette filteret vil hjelpe med stabiliteten.
  Send inn en prøve av dette og plott det inn i appen, kontroller før brygging enkelt ved å sjekke dissolved solids som skal holde seg stabilt.
  Da er det lettere å justere i etterkant, juster med 80% av tilsetninger sjekk dissolved solids og så tilfør resten.

  Er man helt i vater og ikke tenker kost er batteri vann det optimale, eller å destillere vann selv. En sjekk av slikt vann viser 0 dissolved solids altså 100% mineralfritt som er ufattelig enkelt å justere opp.
   
 10. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  @Bård Fosse Du tenker på noe sånt: Vannrenshet TDS Meter ?

  Ser at det kunne være kjekt å ha for å sjekke om jeg faktisk tilsetter de mengdene jeg tror jeg tilsetter. Og prisen er jo ikke avskrekkende, heller. Men jeg aner jo ikke hvordan kvaliteten er på billige sånne instrumenter. Hva trenger man?

  De lokale bryggerne du snakker med, må vel tilsette noe (
  natron eller kalsiumkarbonat) når de brygger mørke øl, vel? Jeg har ikke av det bløteste vannet, men havner likevel for lavt med de mørke om jeg ikke gjør noe. Jeg sleit med sånt øl inntil jeg innså at jeg måtte justere vannet for å få riktig pH.

  Å investere i et RO-system er vel overkill dersom du ikke har uønskede mengder mineraler i vannet, og altså få filtrert det for å kunne brygge godt øl? Forskjellen på vanlig norsk overflatevann og RO-vann når det gjelder mineralinnhold er jo så liten at det ikke spiller noen særlig rolle.

  Jeg synes det er rart at profesjonelle bryggere ikke bryr seg om vannjustering for å forbedre smaken. Det koster så å si ingenting å justere vannet, hverken i kroner og øre eller i innsats, og det har en helt klar positiv virkning.

  Hvor nødvendig det er, vil jo variere med øltypen, men egentlig har så å si alt øl godt av et litt høyere mineralinnhold i bryggevannet enn det du har i vanlig norsk vann; i alle fall om en skal høre på de rådene som er vanlige i litteraturen.

  Gjør du alt mulig annet riktig, vil du jo få et godt øl uten å smaksjustere vannet, men hvorfor ikke prøve å få det enda bedre:)?
   
 11. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Hvis jeg møter en elv når jeg går er det siste jeg tenker på å måle kvaliteten på vannet :)
   
  erikraude liker dette.
 12. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nja, hva om det skulle vise seg å ha et høyere innhold av f.eks. krokodiller eller pirajaer enn den tillatte grenseverdien, da? Da vil du kunne komme til å angre ganske bittert på at du ikke målte - hvis du rekker det;).

  Men ellers er det vel helst vann til brygging vi snakker om her:rolleyes:?
   
 13. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Syntes bare oversettelsen til norsk var litt morsom:

  "Med denne TDS-måleren vet du alltid om det vannet du vil drikke er av god kvalitet. Det er derfor veldig nyttig hvis du møter en elv mens du går, men kan også brukes på kjøkkenet."
   
  erikraude liker dette.
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Skjønte jo at det måtte være noe sånt. Men jeg klarte bare ikke å dy meg;).
   
 15. Kalvatn

  Kalvatn
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ørsta
  Kinn Julefred, 4000L. Nokon gjer det i alle fall :)
  [​IMG]
   
 16. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Beklager min kunnskapløshet, men, kan noen gi meg dette intravenøst?
  Hva tenker dere eg bør plotte inn. Sånn cirka. Eg skal ikkje være veldig kravstor.
  Legger ved bilde av manglende tall.

  Og forresten, når dere brygger, brukere dere forhåndsinnstilte profiler for vann i øl stiller, eller går dere all-pro på egen gane?

  IMG_20191004_214011.jpg
   
 17. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg ville som sagt lagt inn 0 hele veien.

  For min egen del danner jeg meg en ide om hvor jeg bør legge mengden av salter, og balansen mellom dem, gjennom å kikke litt på nettet og i det jeg har av bøker - om jeg ikke har de verdiene jeg vil bruke fra før.

  Det er vel greit nok å bruke ferdige profiler, men du kan jo samtidig sjekke litt, for å se om det er ulike vurderinger ute og går.
   
 18. Bård Fosse

  Bård Fosse
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jeg kjenner ikke til det meteret jeg bruker dette selv EC / TDS / Meter and Temperature Tester Waterproof Milwaukee (EC60) | eBay

  Jeg hadde et billig Kina pH meter en gang men jeg fant lakmus papir mere nøyaktig, så jeg byttet. Mulig jeg var uheldig så jeg pleier å kjøpe Hanna eller Milwaukee så jeg har mer tillit.

  Jeg tror nok de justerer øl utenfor volum øl, altså utenfor smør og brød ølene, kan aldri tenke meg de sklir unna på mørke øl som du nevner. Men når jeg spør om det virker det som dette har liten prioritet. Som du sier det oppleves noe rart for den største ingrediensen får lite oppmerksomhet.

  RO vann er nok overkill for de aller fleste. I vannrapporten finner du som regel konduktivitet som forteller mye, på langavatn (mitt lokale) er den i gjennomsnitt 13,4 men varierer ihht rapport mellom 12,7 - 14,3 etter et RO filter jeg testet var det nøyaktig 0,05 alltid. Tds kan kalkuleres fra konduktivitet ved å multiplisere med 0,64 men poenget er det er et veldig lavt tall i utgangspunktet her. Når det gjelder pH fra samme vann er snittet 8,1 men varierer ihht rapport fra 7,7 til 8,5 som er grunnen til jeg måler vannet før jeg tilsetter justeringer og ikke legger inn snitt fra rapporten i bru'n water og tilsetter. Nok om det etter RO filter er pH fra filteret jeg testet nøyaktig 5,9 alltid. Det er så oppsiktsvekkende stabilt en kan legge i bru'n water og tilsette. Men det er unødvendig for å ta et mål er lett å gjennomføre så er det nødvendig? Jeg vil si nei. Det er bra når en holder på med lyse lager f.eks tsjekkisk pilsner, ellers vil jeg si overkill absolutt. Det gir noen fordeler men det er fullt mulig å klare seg uten. En bonus med filteret er jo at vannet smaker mye bedre fra kranen som var grunnen til jeg fikk et, en trenger ikke å stresse med frykt for Askøy hendelser, og for dem med frykt for klor i vannet og bruker campden kan de slappe av for slike filter fjerner dette.
  Ulempen er det renner ikke fort så tapping til brygging tar tid. Derfor bruker jeg det kun i de lyse lager. En får større og raskere filter enn mitt så det går an å gå utenom.

  Jeg er helt enig det er rart proffene har såpass forhold til det. Men de serverer stort sett til menigmann som synes en lys skadet grønn flaske øl er supert (premium) en kjøper for å flotte seg og synes pokal eller bare øl er veldig godt egentlig. Slike drikker bedre øl fordi det er in, og for å si de gjør det. Så det kan ha noe med det å gjøre?

  Helt enig med deg at hvorfor ikke prøve å perfeksjonere det en lager? Det vil jo bare gi bedre resultater
   
  Finn Berger liker dette.
 19. Bård Fosse

  Bård Fosse
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Mange gjør det nok, jeg snakker om de lokale rundt hvor jeg bor. Det betyr kun de lokale her jeg har snakket med ikke de i resten av landet eller de få lokalt jeg ikke har snakket med.
   
  Kalvatn liker dette.
 20. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Det instrumentet så litt mer tillitvekkende ut. Spørs om det ikke blir noe sånt - og det er vel på tide å handle nå. (Jeg har forøvrig et Hanna pH-meter som jeg er godt fornøyd med.)

  Jeg skaffa meg faktisk et lite RO-anlegg en gang, men tok det aldri i bruk. (Har solgt det.) Og det var ut fra en tanke om at da var jeg i alle fall alltid sikker på hva jeg gikk ut fra. Men nå har jeg greie vanndata, og kjenner meg trygg nok. Litt hardere vann enn vanlig, men ikke så mye at jeg har noe i nærheten av et behov for å ta ut mineraler. Jeg kan kanskje ikke brygge den helt perfekte Urquell-type pils, men den liker jeg ikke heller, så det er ikke noe problem:p.
   
  Bård Fosse liker dette.

Del denne siden